Нов кръг от преговори между премиера на Косово Албин Курти, президента на Сърбия Александър Вучич и представители на Европейския съюз (ЕС) в събота за сделка между Белград и Прищина продължи през нощта без видим напредък, съобщи "Ройтерс".

Двамата лидери проведоха отделни срещи с ръководителя на ЕС по външната политика Жозеп Борел преди тристранната среща в Северна Македония.

След срещата беше насрочена пресконференция, но тъй като разговорите продължават през нощта, не е ясно кога ще се състои.

Вучич за Косово: Никаква капитулация от Сърбия

Вучич за Косово: Никаква капитулация от Сърбия

Вучич каза, че ще работи с пратеника на ЕС Мирослав Лайчак

"Дойдох тук с цел, воля и доверие, че това, което беше договорено преди ще продължи тук чрез разговорите за плана за изпълнение и по този начин ще има окончателно споразумение, заяви министър-председателят на Косово Албин Курти. Оптимист съм, каза той преди срещите в крайбрежния град Охрид в Северна Македония.

Преди срещата, Вучич коментира с предизвикателен тон.

"Не планирам да подписвам нищо, каза Вучич пред репортери в четвъртък, като каза, че срещата "няма да бъде историческа или новаторска".

Документът от 11 точки посочва, че никоя от страните няма да прибегне до насилие за разрешаване на спор, нито ще се стреми да попречи на другата да се присъедини към Европейския съюз или други международни органи - ключово искане от Косово.

ЕС с нови опити да стопли отношенията Косово-Сърбия

ЕС с нови опити да стопли отношенията Косово-Сърбия

Пратеникът на ЕС за диалога Лайчак в четвъртък разговаря в Прищина с косовските лидери

Миналия месец в Брюксел сръбският президент Александър Вучич и Курти дадоха мълчаливото си одобрение на плана на ЕС за прекратяване на месеците на политическа криза и за подобряване на връзките.

И Сърбия, и Косово искат да се присъединят към ЕС, който иска от тях първо да разрешат различията си.

Косово е бивша сръбска провинция с мнозинство от етнически албанци, която се отцепи през 2008 г.