Пратеникът на Европейския съюз (ЕС) за диалога между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак в четвъртък разговаря в Прищина с президента на Косово Вьоса Османи и премиера Албин Курти, съобщи АП.

Срещата бе част от новите усилия за прилагане на скорошно споразумение за нормализиране на отношенията между съседите.

"За да стане това правно обвързващ документ, ние също трябва да се споразумеем как да го направим, защото трябва да знаем какви са стъпките, каква е последователността от стъпки, какви са сроковете", каза Лайчак пред репортери.

Той каза, че срещата с Курти "оправда очакванията ми".

Следващата седмица Лайчак ще посети Белград със същата цел.

Припомняме, че миналия месец в Брюксел сръбският президент Александър Вучич и Курти дадоха мълчаливото си одобрение на плана на ЕС за прекратяване на месеците на политическа криза и за подобряване на връзките.

Споразумението предвижда двете страни да признават взаимно официалните си документи и национални символи и да зачитат своята независимост, автономия и териториална цялост, право на самоопределение, защита на правата на човека и недискриминация.

Вучич: ЕС плаши Сърбия с изолация при провал на плана за Косово

Вучич: ЕС плаши Сърбия с изолация при провал на плана за Косово

Сръбският лидер няма да признае Прищина, нито ще я пусне в ООН

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза в четвъртък, че ще свика следващата среща на високо ниво между Вучич и Курти в Охрид, Северна Македония, на 18 март.

"Срещата ще се съсредоточи върху финализирането на анекса за прилагане на споразумението с ЕС по пътя към нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия", се казва в изявление от офиса на Борел.

И Сърбия, и Косово искат да се присъединят към ЕС, който иска от тях първо да разрешат различията си.

Косово е бивша сръбска провинция с мнозинство от етнически албанци, която се отцепи през 2008 г.

Декларацията за независимост на Прищина беше призната от много западни страни, но се противопостави на Сърбия, с подкрепата на Русия и Китай. Посредничените от ЕС преговори между Белград и Прищина отбелязаха малък напредък през последните години.

Борел отчете напредък между Сърбия и Косово

Борел отчете напредък между Сърбия и Косово

Пробив в отношенията между двете балкански страни

Вучич бе категоричен и че не е готов да признае независимостта на Косово, нито да му позволи да се присъедини към ООН.