Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи тази вечер, след среща на високо равнище в рамките на диалога между Косово и Сърбия, че двете страни са се съгласили, че няма нужда от по-нататъшни обсъждания на европейското предложение и че предстои обсъждане на условията за неговото прилагане.

Това съобщи Kosovo Online.

На пресконференцията, на която не бяха допуснати журналистически въпроси, Борел заяви, че днес в Брюксел се е състояла първата среща на високо равнище в рамките на диалога за тази година и осмата, откакто той е започнал мандата си като върховен представител на ЕС.

Заместник-председателят на Европейската комисия заяви, че фокусът на срещата е бил върху европейското предложение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

"Това е важно развитие, тъй като от миналото лято насам сме изправени пред управлението на кризи, защото имахме постоянни кризи. Опитвахме се да контролираме напрежението на терена. Сега преминаваме от управлението на кризи и търсим структурирано решение за нормализиране на отношенията. Това, което обсъждахме днес, е европейско предложение, което е подкрепено от 27 държави членки", подчерта той.

Борел заяви, че това предложение е било представено на страните през септември и че оттогава насам е имало совалкова дипломация.

Борел призова за връщане на спокойствието в Косово

Борел призова за връщане на спокойствието в Косово

Напрежение около язовира "Газивода"

Той съобщи, че от септември миналата година, когато европейското предложение е било представено за първи път, пратеникът на ЕС за диалог Мирослав Лайчак е пътувал няколко пъти до региона - 10 пъти е бил в Прищина и 8 пъти в Белград.

Това показва, подчертава той, че е имало интензивна дипломатическа дейност.

Борел заяви, че сръбският президент Александър Вучич и косовският министър-председател Албин Курти са показали готовност да намерят решение днес.

"Вучич и Курти се съгласиха днес, че няма нужда от по-нататъшно обсъждане на европейското предложение, което носи името - споразумение за пътя към нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. Тъй като те постигнаха съгласие по него, то скоро ще бъде публикувано на уебсайта на ЕС", съобщи той.

Борел изтъкна, че гражданите на Сърбия и Косово ще се възползват от това споразумение, тъй като то предвижда възможност за свободно пътуване с използване на техните паспорти, лични карти и регистрационни номера.

"То дава възможност на хората да учат и работят, независимо от това къде са получили дипломите си. Споразумението може да създаде нови икономически възможности чрез по-голяма подкрепа за бизнеса и нови инвестиции. То предоставя по-големи възможности за заетост без бюрокрация.

Вучич нито ще отстъпва за Косово, нито ще връща 90-те години

Вучич нито ще отстъпва за Косово, нито ще връща 90-те години

Сърбия ще върви напред, уверява президентът

То означава повече търговия, защото сертификатите вече няма да бъдат обект на обсъждане. За сърбите в Косово то ще означава повече сигурност, предвидимост, особено когато става въпрос за тяхната защита и права, включително на Сръбската православна църква, както и на културното и религиозното наследство", обясни той.

Борел изрази надежда, че споразумението може да бъде основа за преодоляване на миналото, както и за установяване на доверие.

"Страните изразиха готовността си да изпълняват споразумението. Имаме дълъг списък с неизпълнени споразумения. Страните се споразумяха да обсъдят условията за изпълнение. Те изразиха готовността си да започнат изпълнението на споразумението, но предстоят допълнителни преговори за условията на изпълнение. Това означава, че совалковата дипломация ще продължи и че през март ще проведем нова среща на двамата лидери с цел да финализираме споразумението относно приложението за изпълнение, което е неразделна част от споразумението", добави той.

Той съобщи, че ЕС е напомнил на страните за задължението да изпълняват всички постигнати по-рано споразумения, които остават валидни и обвързващи.

"В средата на март Лайчак ще бъде отново в Косово и Сърбия, за да продължи разговорите и да подготви следващата среща на високо равнище. Очакваме страните да подходят конструктивно към процеса. Двете страни се съгласиха да избягват едностранни действия, които биха могли да предизвикат напрежение на място и да попречат на постигането на споразумението", подчерта той.

Борел изрази убеждението си, че споразумението ще постави отношенията на ново устойчиво ниво.

ЕС очаква Сърбия и Косово да приемат европейския план в понеделник

ЕС очаква Сърбия и Косово да приемат европейския план в понеделник

Това не е временно споразумение, а процесът на всеобхватна нормализация на отношенията

Според него споразумението е важно за целия регион и показва, че напредъкът е възможен.

"Днес беше постигнат напредък и то благодарение на страните в разговора, но в същото време ни предстои още много работа, за да може договореното днес да бъде изпълнено. Важно е да се договорим, но още по-важно е да приложим договореното", подчерта Борел и изрази надежда, че до следващото заседание на Съвета на ЕС ще бъде постигнато споразумение.