Специалният пратеник на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак заяви в четвъртък, че очаква двете страни да приемат план на ЕС за разрешаване на проблема с Косово на срещата в понеделник в Брюксел, пише "Танюг".

"Планът, който смятам, че ще приемем в понеделник, ще стане обвързващ и за двете страни. Това не е временно споразумение, а процесът на всеобхватна нормализация на отношенията, който трябва да приключи с подписването на всеобхватно споразумение преди присъединяването на Сърбия и Косово към ЕС, ще бъде продължен и след него", каза Лайчак в интервю за "Танюг".

Той каза, че документът ще бъде оповестен, след като бъде приет и от Белград, и от Прищина.

Попитан дали фактът, че срещата е била свикана на 27 февруари, означава, че Белград и Прищина са постигнали споразумение за окончателния вариант на френско-германския план, Лайчак отговори, че планът е бил предмет на дискусии със сръбския президент Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти от септември.

"Наскоро, съответно през януари и февруари, президентът Вучич и премиерът Курти казаха, че приемат предложението. Това означава, че е назрял моментът да организираме среща в Брюксел и очакваме нашите партньори да приемат това предложение официално и публично и да обсъдим неговото изпълнение, което е целта на нашата среща в понеделник", отбеляза Лайчак.

На въпрос дали срещата е била ключова и на принципа "вземи или остави", Лайчак каза, че няма да обсъжда формалности. "Важно е и двете страни да приемат този план и да кажат официално и публично, че го приемат и тогава можем да обсъдим всички други подробности, преди всичко изпълнението на плана", каза Лайчак.

Той каза, че предстоящата среща в Брюксел е много важна, тъй като по-нататъшните стъпки ще зависят от позициите на преговарящите страни.

"Приемането на нашето предложение, подкрепено от 27-те страни-членки на ЕС и САЩ, би означавало, че те са решили да подобрят отношенията си и да ускорят европейския си път. Ако предложението бъде отхвърлено от едната или от двете страни, това би било отрицателен сигнал, че те не са готови да нормализират взаимоотношенията и да постигнат по-бърз напредък по европейския път, така че очакваме планът да бъде приет. Всички знаят какво очакваме от срещата в понеделник. Имахме дискусии както с президента Вучич, така и с премиера Курти по време на Мюнхенската конференция по сигурността, така че всички да знаем къде сме и какво очакваме", каза Лайчак.

Той каза, че предложението е силно подкрепено от ЕС.

"Отхвърлянето на предложението би означавало отхвърляне на нормализирането на отношенията и европейския път и САЩ, международната общност и ЕС биха реагирали на това. В момента не искам да навлизам в това какви биха били негативните последици. Мисля, че за всички е ясно, че няма какво да казваме "не" на ЕС и САЩ, особено ако това може да ни даде стабилизация, нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, стабилизиране на атмосферата на Балканите и ускорен европейски път", каза Лайчак.

В Сърбия обещават бунтове, ако Белград подобри връзките си с Косово

В Сърбия обещават бунтове, ако Белград подобри връзките си с Косово

Националисти се заканват на Вучич