Европейският съюз заплаши Сърбия с изолация и изтегляне на всички инвестиции, ако планът за Косово бъде изоставен. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в обръщение към нацията, съобщава ТАСС.

"Текстът на плана на ЕС беше предоставен без възможност за преговори, бяхме информирани и за последствията в случай на отказ, включително за незабавно изтегляне на инвестициите, както и изолация на страната. Трябваше да останем в преговорите или рискувахме да пропаднем в икономическа бездна. В понеделник проведохме разговор в Брюксел - не се съгласихме, но казахме, че ще продължим преговорите, ще има още много преговори", посочи той.

Вучич бе категоричен и че не е готов да признае независимостта на Косово, нито да му позволи да се присъедини към ООН.

Вучич: Косово трябва да зачита правата на сръбските общини

Вучич: Косово трябва да зачита правата на сръбските общини

Белград призова Прищина да изпълнява поетите ангажименти

"Не искам и не мога да обсъждам взаимното приемане или членството на Косово в ООН. Готов съм да преговарям за всичко останало", заяви той и добави, че преди това е обсъдил въпроса с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

В понеделник службата за външна политика на ЕС публикува "Споразумение за пътя към нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия". Документът предвижда взаимно признаване на паспорти, отказ на Сърбия да представлява Косово на международната сцена, размяна на дипломатически мисии и правни задължения на страните да работят за всеобхватно нормализиране на отношенията.

По думи на върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел лидерите на Сърбия и Косово преди това са се споразумели за формулировката на споразумението по време на разговорите в Брюксел.

Вучич нито ще отстъпва за Косово, нито ще връща 90-те години

Вучич нито ще отстъпва за Косово, нито ще връща 90-те години

Сърбия ще върви напред, уверява президентът