Косово призова Сърбия в понеделник да предаде въоръжени етнически сърби, за които каза, че са избягали след престрелка с косовската полиция, при която бяха убити четирима души в размирната северна част на страната, което изостри напрежението между Прищина и Белград.

Въоръжените мъже нахлуха в село Банска в неделя, като влязоха в престрелка с полицията и се барикадираха в сръбски православен манастир. Полицията превзе манастира късно в неделя, след като трима нападатели и един полицай бяха убити.

Съединените щати осъдиха атаките срещу полицията и призоваха правителствата на Косово, бивша сръбска провинция с 90% етническо албанско мнозинство, и Сърбия да обезвреждат десетилетията на антагонизъм.

Въоръжена полиция в понеделник претърси къщи в Банска за някой от около 30-те въоръжени мъже, които може да не са избягали, каза полицейски източник пред Ройтерс. Селото остана изолирано за журналисти.

Косовските власти казаха по-късно през деня, че се смята, че някои от въоръжените мъже са избягали в близката Сърбия.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла каза, че шестима ранени членове на въоръжената група са били хоспитализирани в южния сръбски град Нови Пазар, близо до северната граница на Косово.

"Изискваме от Сърбия да предаде тези мъже на властите в Косово възможно най-скоро, за да бъдат изправени пред правосъдието за техните терористични действия", в допълнение към всички други, които са избягали в Сърбия, каза Светла пред репортери.

Представители на сръбското правителство не отговориха веднага на исканията на Ройтерс за коментар.

В северния град Митровица косовската полиция показа на репортери около 20 джипа и брониран камион, за които казаха, че са били използвани от въоръжените мъже. Три от автомобилите бяха изрисувани с логото на КФОР - мироопазващата мисия на НАТО в Косово.

Полицията също така показа набор от оръжия и боеприпаси, за които каза, че са били конфискувани, включително бойни пушки на бившата югославска армия, картечници, снайперски пушки, минохвъргачки, противотанкови ракетни установки, ръчни гранати, противопехотни мини и дронове.

Косовската полиция: Нощта в Северно Косово премина тихо

Косовската полиция: Нощта в Северно Косово премина тихо

Цялата територия в момента е под контрола на властите, обявен е национален траур