Косово отвори посолство в Ерусалим. Това съобщи "Ройтерс".

Агенцията припомня, че така Косово се присъедини към САЩ и Гватемала като единствените държави с посолство в град, чийто статут е в основата на израелско-палестинския конфликт.

Доминираното от мюсюлманско мнозинство Косово обеща да открие посолство в Ерусалим през миналата година, когато установи дипломатически връзки с Израел с подкрепата на САЩ.

Косовското външно министерство заяви в Twitter, че с откриването на посолството "обещанието, дадено в Овалния кабинет, най-накрая е изпълнено".

ЕС критикува Косово за дипломатическа мисия в Йерусалим

ЕС критикува Косово за дипломатическа мисия в Йерусалим

Петер Стано: Това е в противоречие с позицията на Брюксел

Израел вижда новите си връзки с Косово като част от по-широката си нормализация с арабските и мюсюлманските страни по споразумения, спонсорирани от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Уасел Абу Юсеф, член на изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), заяви, че откриването на посолството на Косово в Ерусалим противоречи на резолюциите на ООН и има за цел да "отслаби каузата на Палестина".

Не е обявена датата за официална церемония по откриването на посолството на Косово. 

Палестина къса отношения с всяка страна, която премести посолството си в Йерусалим

Палестина къса отношения с всяка страна, която премести посолството си в Йерусалим

След като стана ясно, че това ще направят Сърбия и Косово

В четвъртък Чешката република откри дипломатически офис в Ерусалим, клон на посолството си в Тел Авив, ход, който предизвика осъждане от палестинците и Арабската лига.

Статутът на Ерусалим е една от най-трънливите пречки пред сключването на мирно споразумение между Израел и палестинците, които с широка международна подкрепа искат Източен Йерусалим, окупиран от Израел през войната от 1967 г., за своя столица.