Косово обяви повдигането на обвинения срещу 45 заподозрени в тероризъм в сряда, почти година след като въоръжени етнически сърби нахлуха в село в Северно Косово и влязоха в престелка с полицията, при която загинаха четирима души, включително полицай, предава "Ройтерс".

Инцидентът, най-тежкото насилие в размирната зона, откакто републиката на Западните Балкани обяви независимост от Сърбия през 2008 г., влоши напрежението между Прищина и Белград.

"Има сериозни доказателства, че всичките 45 заподозрени са извършили престъпления, свързани с тероризъм, престъпления срещу конституционния ред, финансиране на тероризма и пране на пари", каза Блерим Исуфай, главен прокурор на Специалната прокуратура на Косово, на пресконференция.

На 24 септември 2023 г. полицията каза, че около 80 въоръжени мъже са влезли в Косово от Сърбия в бронирани превозни средства и са се барикадирали в сръбски православен манастир в село Банска в северната част на Косово, район, населен предимно с етнически сърби.

Трима въоръжени мъже и един косовски полицай бяха убити при престрелката, докато останалите нападатели избягаха към Сърбия пеша през хълмовете, оставяйки след себе си коли, натоварени с оръжия, боеприпаси и експлозиви.

Обвинението каза, че Милан Радойчич, лидер на групата и бивш висш косовски сръбски политик, е сред обвиняемите. Радойчич, който живее в Сърбия, публично призна, че е участвал в престрелката.

Смята се, че всички заподозрени, някои от които са косовски граждани, се намират в Сърбия. Малко вероятно е те да бъдат предадени на косовските власти, защото Белград не признава независимостта на Косово и все още го смята за част от собствената си територия.

Косово обвинява Сърбия, че стои зад престрелката. Белград отрича това.

В началото на тази година световната полицейска агенция Интерпол издаде международни заповеди за арест на 19 заподозрени, включително Радойчич.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите на Прищина и виждат Белград като своя столица. Те често влизат в сблъсъци с косовската полиция и международните миротворци.

Косово затвори два гранични пункта на границата със Сърбия

Косово затвори два гранични пункта на границата със Сърбия

Маскирани демонстранти "инспектирали" дали шофьорите имат документи за пътуване, издадени от Косово