Сръбската полиция задържа във вторник сръбски политик, който каза, че е участвал в смъртоносна престрелка с косовската полиция преди 10 дни, и го предаде на белградски прокурор, се казва в изявление на вътрешното министерство на страната.

Напрежението между Белград и Прищина се повиши от 24 септември, когато около 30 въоръжени сърби се барикадираха в сръбски православен манастир близо до северното косовско село Банска, което доведе до престрелка с косовската полиция.

Трима нападатели и един косовски полицай бяха убити.

Престрелката предизвика нова международна загриженост относно стабилността в Косово, което е с етническо албанско мнозинство и обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след партизанско въстание и намеса на НАТО през 1999 г.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите на Прищина и виждат Белград като своя столица. Те често са влизали в сблъсъци с косовската полиция и международните мироопазващи сили, но насилието от миналия месец беше най-лошото от години.

Милан Радойчич, вицепрезидент на партията Сръбска листа, която е доминираща в Северно Косово, по-късно призна, че е участвал в престрелките, като каза, че е дошъл в Косово с групата, "за да насърчи сръбския народ да се съпротивлява на терористическия режим на Албин Курти". Миналата седмица той беше разпитан от сръбската полиция заради изказванията си.

В изявление във вторник сръбското вътрешно министерство каза, че полицията е "претърсила апартамента и други помещения на Милан Радойчич", който е задържан.

"Същият човек е отведен във Върховната прокуратура в Белград", се казва в изявлението, без да се предлагат повече подробности.

Адвокатът на Радойчич Горан Петрониевич не можа да бъде открит веднага за коментар. В неделя Петрониевич каза, че се надява прокуратурата да не започне производство срещу клиента му, тъй като няма правни основания.

Властите в Прищина обвиниха Белград, че предоставя финансова и практическа подкрепа за операцията, нещо, което сръбските власти отрекоха. Косово и западните страни също обвиниха Сърбия в натрупване на военно присъствие в т. нар. Наземна зона за безопасност, ивица с ширина 5 километра в Сърбия по границата с Косово.

В понеделник командващият армията на Сърбия генерал Милан Мойсилович каза, че страната е изтеглила някои войски.

Косово: Сърбия се държи като Русия преди нахлуването в Украйна

Косово: Сърбия се държи като Русия преди нахлуването в Украйна

Това каза косовският външен министър, призовавайки Европейския съюз да предприеме действия срещу Белград