Разполагането на сръбски войски на границата на Косово напомня за поведението на Русия спрямо Украйна преди нейната инвазия, каза косовският външен министър, призовавайки Европейския съюз да предприеме действия срещу Белград, като например замразяване на статута му на кандидат за членство, предава "Ройтерс".

Предупреждението идва, след като Съединените щати заявиха в петък, че наблюдават обезпокоително струпване на сръбски военни по границата на Косово, което дестабилизира района, а НАТО заяви, че разрешава допълнителни мироопазващи сили за Косово.

"Никога не е имало такова съсредоточаване на войски през последните години", каза косовският външен министър Доника Гервала-Шварц пред германската телевизия Deutschlandfunk в интервю в понеделник. "Оръжията, които имат там, танковете - това ни създава лошо усещане, защото не знаем как ще реагира международната общност.

Тя каза, че не става дума само за концентрацията на войски на ръба на бившата южна провинция, чиято независимост Белград не признава, но и за реториката на Сърбия и нейните "методи", наподобяващи руското поведение спрямо Украйна.

"Затова е още по-важно да се предприемат необходимите стъпки", каза тя.

Сръбският президент Александър Вучич каза миналата седмица, че не възнамерява да нареди на силите си да преминат границата с Косово, тъй като ескалация на конфликта би навредила на стремежите на Белград да се присъедини към ЕС.

Напрежението между двете страни нарасна, след като битка между полиция и въоръжени етнически сърби, укрили се в манастир, превърна тихото село в Северно Косово във военна зона преди 10 дни.

Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след партизанско въстание и намеса на НАТО през 1999 г., обвинява Сърбия, че въоръжава и подкрепя сръбските бойци.

Сърбия обвинява Косово в ускоряване на насилие, като не успява да приложи десетилетно споразумение, постигнато с посредничеството на ЕС, предвиждащо местна автономия за сърбите в район на север на страната, където те съставляват мнозинство.

"Вучич няма да остави нещата така, ако не бъдат изречени ясни думи и той не вижда последствия за действията си", предупреди Гервала-Шварц, отбелязвайки, че това може да включва спиране на средствата от ЕС за Сърбия и статута на страната на кандидат за членство.

И ЕС призова за изтегляне на сръбските войски от границата на Косово

И ЕС призова за изтегляне на сръбските войски от границата на Косово

Това зави в събота върховният представител на блока по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел