Сърбия подозрително е разположила танкове и артилерия на границата след смъртоносните сблъсъци, избухнали в манастир в Северно Косово миналата седмица. Това не е конструктивно, предупреди в петък Белият дом, цитиран от АФП.

"Ние наблюдаваме голямо сръбско военно разполагане по границата с Косово", каза говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби пред репортери. Това включва безпрецедентно разполагане на артилерия, танкове, механизирани пехотни части. Вярваме, че това не е много конструктивно развитие. Призоваваме Сърбия да изтегли тези сили от границата".

Натрупването се е случило през последната седмица, но целта му все още не е ясна, каза Кърби.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е телефонирал на сръбския президент Александър Вучич, за да призове "незабавна деескалация и връщане към диалог", добави той.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан разговаря с премиера на Косово.

Вучич не отрече директно, че е имало скорошно струпване на сили, но отхвърли твърденията, че силите на страната му са в бойна готовност.

"Отричах неистините, където се говори за най-високото ниво на бойна готовност на нашите сили, защото просто не съм го подписал и не е точно", каза Вучич пред репортери. Нямаме дори половината войски, които имахме преди два или три месеца."

НАТО съобщи, че е разрешило допълнителни сили за Косово

НАТО съобщи, че е разрешило допълнителни сили за Косово

Не е уточнено колко допълнителни военни или от кои страни ще бъдат изпратени

Припомняме, че НАТО заяви в изявление в петък, че е "упълномощило допълнителни сили за справяне с настоящата ситуация" в Косово. Не уточни колко допълнителни военни или от кои страни ще бъдат изпратени.

Сражение между полиция и въоръжени сърби, укрили се в манастир, превърна тихо село в Северно Косово във военна зона по-рано тази седмица.

Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след партизанско въстание и намеса на НАТО през 1999 г., обвинява Сърбия, че въоръжава и подкрепя сръбските бойци.

Сърбия, която не е признала независимостта на бившата си провинция, обвинява Косово за ускоряване на насилие чрез малтретиране на етнически сръбски жители. Сърбия и основната сръбска политическа група в Косово обявиха публичен траур за загиналите в битката сърби.

Вучич обвинява Косово в екзекуция, но не иска война

Вучич обвинява Косово в екзекуция, но не иска война

Вучич отрича каквато и да е намеса на сръбското правителството в инцидента