Президентът на Сърбия Александър Вучич в събота заяви, че няма намерение да нарежда на военните сили на страната си да преминат границата с Косово, въпреки предупрежденията на официални лица от ЕС и САЩ за "безпрецедентно" струпване на войски от Белград и настояването за изтеглянето им.

В изявление пред Financial Times в събота, Вучич каза, че ще намали силите на Сърбия в района, тъй като ескалация на конфликта би била контрапродуктивна за стремежите на Белград към ЕС.

"Защо това би било от полза за Белград? каза Вучич. Каква би била идеята? Да унищожим позициите си, които градихме една година? Да унищожа това за един ден? Сърбия не иска война".

Вучич каза пред FT, че предупрежденията на Вашингтон са непропорционални, тъй като броят на сръбските сили на място намалява.

"Миналата година имахме 14 000 мъже близо до административната линия, днес имаме 7 500 и ще ги намалим до 4 000, каза той. Изпращането на войски от Сърбия на административната линия е чиста лъжа. Сърбия няма да има полза от това, тъй като това би застрашило позицията ѝ в преговорите с Прищина, спонсорирани от ЕС.

И ЕС призова за изтегляне на сръбските войски от границата на Косово

И ЕС призова за изтегляне на сръбските войски от границата на Косово

Това зави в събота върховният представител на блока по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел

Европейският съюз (ЕС) е обезпокоен от нарастващото присъствие на сръбската армия на границите на Косово. Това зави в събота върховният представител на блока по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Той направи изявлението си по време на визитата си в Одеса.

"Струпването на сръбска армия на административната граница е много обезпокоително и трябва да спре. На европейския континент няма място за трупане на оръжия и сили за сигурност. Силите трябва да се оттеглят", каза ръководителят на дипломацията на ЕС, обръщайки се към медиите в Одеса в събота.

Той също така каза, че ситуацията в северно Косово се обсъжда с партньори и съюзници, включително САЩ, и че тя на първо място изисква деескалация и стабилност.

"Иззетото оръжие и оборудване от миналата седмица е много сериозен случай", каза Борел.

НАТО съобщи, че е разрешило допълнителни сили за Косово

НАТО съобщи, че е разрешило допълнителни сили за Косово

Не е уточнено колко допълнителни военни или от кои страни ще бъдат изпратени

НАТО заяви в изявление в петък, че е "упълномощило допълнителни сили за справяне с настоящата ситуация" в Косово. Не уточни колко допълнителни военни или от кои страни ще бъдат изпратени.

Сражение между полиция и въоръжени сърби, укрили се в манастир, превърна тихо село в Северно Косово във военна зона по-рано тази седмица.

Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след партизанско въстание и намеса на НАТО през 1999 г., обвинява Сърбия, че въоръжава и подкрепя сръбските бойци.

Сърбия, която не е признала независимостта на бившата си провинция, обвинява Косово за малтретиране на етнически сръбски жители. Сърбия и основната сръбска политическа група в Косово обявиха публичен траур за загиналите в битката сърби.