Косово реши в сряда да забрани на превозни средства със сръбски регистрационни номера да влизат в страната. Решението се представя като мярка за сигурност, след като Сърбия арестува трима косовски полицаи, съобщава Анадолската агенция.

"От съображения за сигурност институциите на Косово решиха да увеличат нивото на граничния контрол. Затова като спешна стъпка беше решено да се забрани влизането на превозни средства със сръбски регистрационни номера в Косово, докато анализът на ситуацията от страна на институциите за сигурност продължава. Следващите действия ще бъдат предприети въз основа на препоръките на правоприлагащите институции", каза правителственият говорител Перпарим Криезиу.

По-рано косовските медии съобщиха, че правителството е забранило и вноса на стоки от Сърбия.

Неманя Старович, държавен секретар в Министерството на отбраната на Сърбия, заяви, че премиерът на Косово Албин Курти нарушава множество споразумения, като забранява влизането на сръбски продукти, включително Централноевропейското споразумение за свободна търговия (CEFTA).

"Този ход е насочен срещу сърбите, живеещи в северната част на Косово, които надлежно получават всички основни хранителни и медицински консумативи от Сърбия. Ако бъде приложена, такава незаконна мярка може да доведе до хуманитарна катастрофа", каза Старович.

Той описа решението като "налагане на пълна окупация на региона".

Припомняме, че Сърбия задържа трима косовски полицаи в сряда, заявявайки, че са "планирали акция в Сърбия".

Сърбия задържа трима косовски полицаи и ги обвини в тероризъм

Сърбия задържа трима косовски полицаи и ги обвини в тероризъм

Премиерът на Косово обвини Сърбия в отвличане за отмъщение и нарушение на държавна граница

Министерството на вътрешните работи каза, че полицаите са били въоръжени с автоматични оръжия и в пълно бойно снаряжение и са имали GPS устройства, карти и друго оборудване, когато са били арестувани от специални антитерористични части на сръбската полиция.

Курти обаче каза в социалните медии, че полицаите са били отвлечени от Сърбия и поиска незабавното им освобождаване, като същевременно призова другите страни да осъдят операцията.

Сръбският президент Александър Вучич отговори, че Курти иска да започне война за ареста от косовската полиция на сърбина Милан Луне Миленкович, треньор на клуб по кик бокс от Косовска Митровица, който според тях е лидер на организираната престъпност и контрабанда.

Напрежението в Косово нарасна след изборите на кметове етнически албанци в четири доминирани от сърбите северни области миналия месец.

Етническите сърби протестират срещу избора на кметове от края на май.

Най-малко 30 войници от КФОР бяха ранени на 29 май при сблъсъци с протестиращи сърби, които се опитваха да попречат на новоизбрания кмет на община Звечан да влезе в кметството за церемония по полагане на клетва, преди да започне официалните си задължения.

Повече от 50 цивилни също са били ранени от ударни бомби и сълзотворен газ, според болнични източници.

Полицията в Косово съобщи, че най-малко петима души са били задържани след сблъсъците.

Косово готово за нови избори, но с условия към Сърбия

Косово готово за нови избори, но с условия към Сърбия

Очаква се Вучич да се произнесе след срещата със специалните пратеници

Европейският съюз (ЕС) въведе набор от мерки срещу Косово заради продължаващото напрежение в северната част на страната.

27-членният блок намали посещенията на високо ниво, контактите и финансовото сътрудничество с балканската страна, рядка стъпка срещу Косово от ключов съюзник. Обратимите стъпки са "постепенни с финансови и политически последици", каза говорителят на ЕС Питър Стано в сряда, цитиран от "Блумбърг".

Сърбия започна частично изтегляне на въоръжените си сили от граничната зона, което "вече е една стъпка към деескалация", каза Стано.

Все пак, ако ЕС установи, че Сърбия допринася за подновяване на напрежението, блокът ще обмисли мерки срещу правителството в Белград, каза той.