Косовският премиер Албин Курти заяви, че очаква да бъде постигнато споразумение на предстоящата среща със сръбския президент Александър Вучич в Охрид, Северна Македония, и отново отхвърли възможността за създаване на Общността на сръбските общини (ОСМ).

"Трябваше да подпишем споразумението на 27 февруари. За съжаление президентът Вучич не пожела да го подпише. Това основно споразумение, предложено от Европейския съюз (ЕС), е солидна основа за напредък и се надявам, че най-накрая ще го постигнем на 18 март", каза Курти пред Euronews.

Косовският премиер повтори, че искането на Сърбия за формиране на Общността на сръбските общини, съгласно споразумението от Брюксел, няма да бъде изпълнено.

Вучич за Косово: Никаква капитулация от Сърбия

Вучич за Косово: Никаква капитулация от Сърбия

Вучич каза, че ще работи с пратеника на ЕС Мирослав Лайчак

"Тук съм като министър-председател на всички граждани, независимо от тяхната национална идентичност, етническа или религиозна принадлежност. Затова искам да удовлетворя всички граждани в съответствие с техните права, нужди и желания. Поради правния ред на нашата демократична държава моноетническите решения не са възможни", каза Курти.

Припомняме, че ден по-рано sръбският президент Александър Вучич заяви, че няма намерение да подпише капитулация за Косово.

"Хората трябва да знаят, че нямам намерение да подписвам капитулацията на Сърбия", каза той.

Според Вучич, Курти е решен да не допусне формирането на Общността на общините със сръбско мнозинство.

"За него е лесно да го направи, както се вижда от решението за премахване на визовия режим за гражданите на т.нар. Косово. Нямам нищо против това, но моментът показва, че те не са готови да оказват натиск върху Курти, а да го насърчават и това е проблемът", каза той.

Вучич каза, че ще работи с пратеника на Европейския съюз (ЕС) Мирослав Лайчак, за да намери начин за напредък към нормализиране.

"Хората трябва да разберат момента, в който се намираме, може би най-трудния. Нямаме страна около нас без НАТО. Не можем да вкараме дори военната техника, която плащаме. Никой не иска да разбере специалните обстоятелства, пред които е изправена Сърбия предвид бушуващата война в Украйна. Ние, сърбите, обичаме да се преструваме, че нищо не се е случило през 1999, 2004, 2008 г., но за съжаление се случиха много лоши неща. Хората в Сърбия трябва да знаят, че никой от държавното ръководство, нито аз, нито някой друг, не е изготвил никакъв план. Той беше съставен от западни силни от Германия и Франция с подкрепата на Америка, хората, на които беше върната способността да вземат решения от някой в ООН и това не беше Вучич", каза той.

ЕС с нови опити да стопли отношенията Косово-Сърбия

ЕС с нови опити да стопли отношенията Косово-Сърбия

Пратеникът на ЕС за диалога Лайчак в четвъртък разговаря в Прищина с косовските лидери

"Знам колко лош е планът, но трябва да разберем обстоятелствата и причините, поради които трябва да продължим разговорите... Казах им недвусмислено. Сърбия няма да се съгласи и няма да мълчи относно членството на Косово в ООН", каза той.

Лайчак в четвъртък бе на посещение в Косово, а следващата седмица ще посети Сърбия. Лайчак в четвъртък разговаря в Прищина с президента на Косово Вьоса Османи и премиера Албин Курти.

Той каза, че срещата с Курти "оправда очакванията ми".

Миналия месец в Брюксел сръбският президент Александър Вучич и Курти дадоха мълчаливото си одобрение на плана на ЕС за прекратяване на месеците на политическа криза и за подобряване на връзките.

И Сърбия, и Косово искат да се присъединят към ЕС, който иска от тях първо да разрешат различията си.

Косово е бивша сръбска провинция с мнозинство от етнически албанци, която се отцепи през 2008 г.