Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски призова България да спазва решенията на Европейския съд по правата на човека, в които се твърди, че са "нарушени правата на македонците" в страната ни. Той посочи, че българските власти трябва да зачитат правата на македонските граждани, които живеят на тяхна територия, цитира думите му "Макфакс". Предаваме думите му, както и публикацията на частната македонска агенция без редакторска намеса.

"Абсолютно винаги сме реагирали по отношение на всички граждани, които се самоопределят като македонци във всяка друга държава. Македонци има навсякъде по света. Знаете, че има и решения на Съда по правата на човека, които България не е оспорила. Призовавам българските власти да действат, тъй като тя е страна-членка на ЕС. А тези граждани, които са граждани на България и се самоопределят като македонци, са граждани на ЕС. Още един призив да се спазват всички права, така както се спазват у нас на всички, които се самоопределят различно от македонците", каза Ковачевски.

"Макфакс" посочва, че в доклада на Държавния департамент се твърди, че България отказва регистрация на етнически македонски активистки групи като Обединена македонска организация (ОМО)-Илинден, ОМО-Илинден Благоевград и "Дружество на потиснатите македонци-жертви на комунистическия терор". Добавя се, че това също се прави, въпреки че Европейският съд вече е установил, че свободата им на сдружаване се ограничава.

Външно обеща ответни действия след забраната на българския клуб в Битоля

Външно обеща ответни действия след забраната на българския клуб в Битоля

България ще окаже всевъзможна подкрепа на българските културни клубове в РСМ

Припомняме, че в сряда северномакедонските власти взеха решение да заличат регистрацията на българския културен клуб в град Битоля, носещ името на покойния лидер на ВМРО Иван (Ванчо) Михайлов. Причината, изтъкната от Скопие - името на Михайлов носило "фашистка" конотация, а де юре забраната на културният ни клуб се базира на приетия край Вардар преди месеци Закон за сдруженията и фондациите, който постановява имената на подобни организации да се съгласуват от специална комисия, която да постанови дали те са обществено приемливи.

Наум Кайчев: Затварянето на български клубове в РСМ ще окаже влияние в преговорната рамка за ЕС

Наум Кайчев: Затварянето на български клубове в РСМ ще окаже влияние в преговорната рамка за ЕС

Според историка е важно да се фокусираме върху това, което ни обединява