Наблюдава се ескалация на отношението в Скопие спрямо България. Има влошаване на средата за българските граждани в Северна Македония. Това заяви доц. Наум Кайчев пред БНТ за сложните отношения между България и Северна Македония относно заличаването на сдружението "Иван Михайлов" в Битоля.

По думите му рецидивите не говорят добре за реформите и промените, които трябва да се случат в югозападната ни съседка, заради комунистическото ѝ тоталитарно минало. "Не виждам с какво името на Иван Михайлов или Цар Борис III да провокира негативни чувства в Северна Македония. Редно е чрез спокойно обсъждане на всички сложни развития във Вардарска Македония да достигнем до съвместното тълкуване и общата история", коментира Кайчев.

Той посочи, че в продължение на години съвместната българо-македонска историческа комисия не може да стигне до съществени заключения в работата си по отношение на общата история на България и РСМ. Наум Кайчев се надява, че парламентът на РСМ да намери сили да гласува промяна в Конституцията на страната и да впише българите като един от равноправните народи, които живеят в югозападната ни съседка.

Външно обеща ответни действия след забраната на българския клуб в Битоля

Външно обеща ответни действия след забраната на българския клуб в Битоля

България ще окаже всевъзможна подкрепа на българските културни клубове в РСМ

Кайчев добави, че френското предложение за РСМ е направило българските изисквания не само български, но и европейски. Забраната на българския културен клуб "Иван Михайлов" не е въпрос само на България, но и на всички страни членки на ЕС. Всичко това става част от преговорната рамка за присъединяването на РСМ в ЕС, каза още историкът.

Според него е важно да се фокусираме с РСМ върху това, което ни обединява и предотвратяването на подобни случаи като затварянето на български клубове.

Бербок: Включване в Конституцията на РСМ на българите е последно условие за преговори за ЕС

Бербок: Включване в Конституцията на РСМ на българите е последно условие за преговори за ЕС

Няма да е лесно, но сме се ангажирали с преговорната рамка и ще се придържаме към нея, заяви тя