През следващата година няма да има предсрочни избори в Северна Македония. Това заяви премиерът Димитър Ковачевски пред държавната телевизия МРТ, съобщава БГНЕС.

Скринингът трябва да приключи през месец ноември 2023 г. и по всяка вероятност ние няма да го спрем, след като чакахме за това в продължение на 17 години, отбеляза той.

Ковачевски предупреди, че енергийната криза няма да изчезне, както и икономическата, и институциите трябва да бъдат функционални за да се справят с тях.

Той посочи, че трябва да бъдат взети много решения в парламента, където е необходим широк обществен и политически консенсус, а този консенсус по негови думи няма да бъде постигнат чрез избори.

Според него призивите за провеждане на "избори за сметка на стратегическите въпроси са напълно неадекватни".

Ковачевски за преговорите с България: Все едно някой те реже с нож в корема

Ковачевски за преговорите с България: Все едно някой те реже с нож в корема

Премиерът на РСМ искал македонците с вдигната глава да седнат на голямата маса със защитена идентичност

Македонският премиер обвини опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в напълно объркано поведение и заяви, че тя се е превърнала в заложник на крайнолявата просръбска и проруска формация "Левица" на Димитър Апасиев.

Ковачевски очаква политическите партии в парламента да "имат куража и визията при вземането на решение, с което страната ще продължи по пътя към ЕС".

"Всички обвинения от страна на ВМРО-ДПМНЕ по повод на френското предложение за започване на преговори се изпариха. Започнахме преговори с ЕС на македонски език със защитена идентичност. Беше създадена огромна истерия в обществото, че ще бъдем асимилирани, че ще бъдем българизирани и че ще загубим македонския език. Но стана точно обратното. Започнахме преговорите с ЕС през месец юли - на 19 юли, а на 26 октомври подписахме договор с Фронтекс на чист македонски език, без никакви пояснения. За първи път бе подписан договор от всички 25 страни членки на ЕС. При това, договор, подписан на всички езици на ЕС, който бе одобрен от Гърция и България. Кой можеше да повярва в такова нещо? В Гърция бе открит център на македонски език, кой можеше да вярва в такова нещо. В Скопие бе открит български куртурен център от страна на официалните институции на България, така, както ние открихме офис на МИА в София, в македонския културен център. Това е пътят", изрази увереност Ковачевски.

Мицкоски: По-добре РСМ да не влиза в ЕС, отколкото да се българизира

Мицкоски: По-добре РСМ да не влиза в ЕС, отколкото да се българизира

Включването на българите в Конституцията да е последното условие за вдигане на българското вето, иска той