Британският крал Чарлз изложи в сряда законодателната програма на министър-председателя Кийр Стармър, обещавайки  правителство, фокусирано върху съживяването на икономиката и справянето с проблеми от острия недостиг на жилища до кризата с разходите за живот, предава "Ройтерс".

На церемония, изпълнена с пищност, пред публика от облечени в мантии лордове и законодатели, Чарлз прочете законите, на които правителството дава приоритет, след като лявоцентристката Лейбъристка партия на Стармър спечели голямо мнозинство на изборите този месец.

Пакетът от повече от 35 законопроекта ще се съсредоточи върху растежа на икономиката, реформиране на законите за планиране, за да се улесни изграждането на домове и ускоряване на изпълнението на големи инфраструктурни проекти, подобряване на транспорта и създаване на работни места.

Речта на краля, написана от правителството, също се опита да зададе нов тон на британската политика, насърчавайки службата на страната, а не личния интерес, нещо, което според лейбъристите се е вкоренило през 14 години на често хаотично управление на Консервативната партия.

"Моето правителство ще управлява в служба на страната", каза Чарлз, облечен в червено-бяла роба и короната на Имперската държава.

"Законодателната програма на моето правителство ще бъде ръководена от мисия и ще се основава на принципите на сигурност, справедливост и възможности за всички.

Стармър спечели едно от най-големите парламентарни мнозинства в съвременната британска история на 4 юли, което го направи най-влиятелният национален лидер след бившия премиер Тони Блеър.

Но той е изправен пред редица предизвикателства, включително подобряване на затруднените обществени услуги с малко място за повече разходи.

Във въведение към предложеното законодателство Стармър обяви, че "ерата на политиката като представяне и личен интерес над службата приключи".

Но той имаше и предупреждение към избирателите, които може да се надяват, че новото лейбъристко правителство може бързо да реши проблемите, пред които Великобритания е изправена.

"Възстановяването на страната ни няма да стане за една нощ. Предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват решителна, търпелива работа и сериозни решения", написа той.

"Ние ще отключим растежа и ще свалим спирачките от Великобритания, обръщайки завинаги страницата на икономическата безотговорност и всеобхватната неспособност да посрещнем бъдещето, което видяхме при правителството на консерваторите."

Лондон се надява някои търговски ограничения на ЕС да бъдат премахнати

Лондон се надява някои търговски ограничения на ЕС да бъдат премахнати

Той също така потвърди, че иска да осигури взаимно признаване на определени професионални квалификации с 27-членния блок на ЕС.

Правителството обяви законодателство за "ускоряване и рационализиране на процеса на планиране", за да помогне за справяне с острия недостиг на жилища във Великобритания и големите забавяния, които пречат на инфраструктурните проекти.

Със законопроекта за планирането и инфраструктурата правителството сигнализира, че ще ограничи способността на местните хора да блокират ново строителство, заявявайки, че ще има "демократично ангажиране с това как, а не дали, се строят домове и инфраструктура".

Правителството също така изготви планове за постепенно ренационализиране на железопътната мрежа за пътници и определяне на достъпни цени, за да привлече хората обратно към влаковете, като прехвърли държавния контрол върху железопътните договори, държани от частни компании, след изтичането им.

Това решение най-вече би отменило приватизацията на железниците, проведена през 90-те години от тогавашното консервативно правителство.

Речта също така изясни стремежа на правителството да възстанови отношенията с Европейския съюз след години на недоволство от Брекзит, като кралят каза, че неговите министри "ще търсят нов пакт за сигурност за укрепване на сътрудничеството".

Имиграцията увеличи рекордно населението на Англия и Уелс

Имиграцията увеличи рекордно населението на Англия и Уелс

Това се случва на фона най-ниския естествен прираст от 50 години