Британският министър-председател Тереза Мей обяви, че е получила разрешение от кралица Елизабет II да сформира ново правителство, за да води Обединеното кралство през "решаващите" преговори за Брекзит.  

"Сега ще сформирам правителство, което може да осигури сигурност и да поведе Великобритания напред в това решително време за нашата страна", подчерта тя. 

Тя добави, че "ясно е, че само Консервативната и Демократичната юнионистка партия имат легитимността и способността да осигурят тази сигурност, създавайки мнозинство в Камарата на общините".

Тереза Мей изтъкна, че консерваторите и юнионистите ще работят заедно, като двете формации се били радвали на силни взаимоотношения в продължение на много години. 

При почти 100-процентово преброяване на бюлетините от вчерашните парламентарни избори във Великобритания, стана ясно, че никоя партия не печели 326 депутатски места, необходими, за да има абсолютно мнозинство. 

Консерваторите губят мнозинството си във Великобритания
Обновена

Консерваторите губят мнозинството си във Великобритания

Все пак са най-голямата партия в парламента

Резултатите от изборите породиха безпокойство за това дали Тереза Мей все още може да бъде смятана за надежден партньор в преговорите по Брекзит, които трябва да започнат на 19 юни. 

Предсрочните парламентарни избори бяха свикани от Тереза Мей, лидер на Консервативната партия, за да спечели по-силен мандат от британските гласоподавателите преди преговорите за Брекзит с Брюксел. 

По-рано днес стана ясно, че северноирландската Демократична юнионистка партия (DUP) ще подкрепи консерваторите в парламента.

При почти 100% преброяване на бюлетините от провелите се вчера парламентарни избори във Великобритания, Консервативната партия печели 318 депутатски места, докато DUP ще имат 10 депутати. Британският парламент има 650 места, което означава, че двете партии имат повече от необходимите им 325 места за сформиране на управляващо мнозинство.

Лейбъристката партия на Джереми Корбин печели 261 депутатски места, Шотландската национална партия на Никола Стърджън ще има 35 депутати, а либералдемократите - 12.