Шокиращото съобщение за рака на Чарлз III неминуемо предизвика въпроси за това как се справя кралското семейство.

Това коментира Си Ен Ен.

Принц Уилям, следващият в линията за наследяване на трона, ще се върне към публичните си задължения по-късно тази седмица, след като си взе отпуск, за да подкрепи съпругата си при възстановяването ѝ от коремна операция, съобщиха от двореца Кенсингтън по-рано в понеделник.

Според източник, близък до принца на Уелс, Уилям поддържа редовен контакт с баща си.

Принц Хари е разговарял с баща си за диагнозата и през следващите дни ще пътува до Обединеното кралство, за да се види с краля, съобщиха от офиса на херцога и херцогинята на Съсекс.

Съобщението също така изостри периода на трудни проблеми, свързани със здравето на висшите кралски особи.

Операцията на Чарлз на простатата наложи тридневно посещение в болница, по време на което бяха извършени изследванията, разкрили рака. Кралица Камила, която ежедневно посещаваше съпруга си, беше до него, когато той си тръгна миналия понеделник.

Преди това Камила заяви, че съпругът ѝ е "добре" и "очаква с нетърпение да се върне на работа", докато беше на последните си ангажименти.

Бъкингамският дворец: Kралят е диагностициран с рак след лечение на уголемена простата
Обновена

Бъкингамският дворец: Kралят е диагностициран с рак след лечение на уголемена простата

Чарлз III ще се лекува амбулаторно

Катрин, принцесата на Уелс, едновременно с това се занимаваше с коремни проблеми и напусна същата болница часове по-рано след операцията си.

А Сара Фъргюсън, херцогинята на Йорк, също беше диагностицирана със злокачествен меланом - агресивна форма на рак на кожата - миналия месец.

Като цяло Чарлз се е радвал на добро здраве и е известен с това, че обича дългите разходки в провинцията; той се заразява с Covid-19 два пъти, през 2020 и 2022 г., но всеки път се възстановява своевременно.

Въпреки че всички сигнали, идващи от двореца, са положителни, съществуват конституционни разпоредби, ако кралят не е в състояние временно да изпълнява официалните си задължения. В този случай "държавните съветници" могат да бъдат призовани да го заместят.

Подкрепа от водещи политици на Острова за Чарлз III
Обновена

Подкрепа от водещи политици на Острова за Чарлз III

Кралят на Великобритания е започнал лечение от рак

Настоящите кралски особи, които могат да бъдат призовани да изпълняват функциите на държавни съветници, включват кралица Камила, принцовете Уилям, Хари и Андрю и принцеса Беатрис. През 2022 г. кралят разширява този кръг от кралски особи, като включва и своите братя и сестри - принцеса Ан и принц Едуард. Ако тази опция бъде приета през следващите седмици или месеци, малко вероятно е херцозите на Съсекс или Йорк да бъдат насочени да се включат, тъй като те вече не са работещи кралски особи.

Но за щастие дворецът не е посочил, че ще се наложи подобен ход.

Джо Байдън е загрижен от диагнозата на британския монарх Чарлз III

Джо Байдън е загрижен от диагнозата на британския монарх Чарлз III

Мислите на Белия дом са "с краля ... и неговото семейство"

Лидерите в британската политика и по света побързаха да изпратят своите най-добри пожелания на краля, като министър-председателят Риши Сунак написа в социалните мрежи, че "не се съмнява, че той ще се върне в пълна сила за нула време и знам, че цялата страна ще му пожелае всичко най-добро".