НАТО трябва да поддържа своята бойна готовност с оглед на агресивното поведение на Русия, заяви министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер по време на видеоконференция, организирана от Atlantic Council.

"Виждаме агресивната, напориста политика на руските власти... Русия не уважава правата на другите страни за самоопределение. За първи път след Втората световна война граници бяха променени със сила." - посочи тя, напомняйки за незаконната анексия на Крим от Москва през 2014 г. и за действията на Русия в Източна Украйна, насочени към установяване сфери на влияние.

Столтенберг: Русия и Китай атакуват единството на НАТО с дезинформация

Столтенберг: Русия и Китай атакуват единството на НАТО с дезинформация

Съвместни усилия срещу пандемията...

Крамп-Каренбауер отбеляза, че оттогава непрекъснато са правени опити за възстановяване на отношенията с Русия, но те са останали напразни. Тя добави, че желанието на НАТО е Русия да се върне на масата на преговорите, за да се възстанови действието на договорите за разоръжаване.

"Русия трябва много ясно да разбере, че ние в Европа и в НАТО са много силни, че сме готови да се противопоставим на заплахата, която представлява Русия. Именно затова концепцията на възпиране е толкова актуална днес." - каза още Анегрет Крамп-Каренбауер.

Тя напомни и за хакерските атаки от страна на Русия срещу германския Бундестаг.

Столтенберг: При кибератака може да отговорим с всякакви средства

Столтенберг: При кибератака може да отговорим с всякакви средства

Задействане на чл. 5…

Министърът увери, че Германия се стреми делът на военните й разходи да достигне 2% от брутния вътрешен продукт, макар че сегашната рецесия забавя процеса.

"Всички ние в НАТО усетихме колко реална е значима е заплахата, която представлява Русия... Затова подобна стъпка е в интерес на сигурността на Германия." - добави Крамп-Каренбауер.

Във връзка с решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се намали американското военно присъствие в Германии, тя напомни, че този контингент, освен всичко друго, е важен сигнал за Русия по отношение на готовността на НАТО да се отбранява и да бъде общност.

Във връзка с решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се намали американското военно присъствие в Германия, тя напомни, че този контингент, освен всичко друго, е важен сигнал за Русия по отношение на готовността на НАТО да се отбранява и да бъде общност.

Тръмп потвърди - част от американските военни в Германия се преместват в Полша

Тръмп потвърди - част от американските военни в Германия се преместват в Полша

Част от контингента се връща в САЩ...