Русия представлява съвсем конкретна заплаха за Запада, заяви министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер по време на видеоконференция, посветена на европейската политика в сферата на отбраната. Форумът е организиран от германската фондация "Конрад Аденауер" и Френския институт за международни отношения.

Крамп-Каренбауер отправи остра критика към действията на Русия по отношение на Украйна.

"Русия все повече се проявява като антилиберален, антидемократичен опонент на Запада", заяви тя.

"Това е съвсем конкретна заплаха - наблюдавате го сега в Украйна", посочи Анегрет Крамп-Каренбауер.

Крамп-Каренбауер: Ако Русия прави само учение, може да допусне ОССЕ, но отказва

Крамп-Каренбауер: Ако Русия прави само учение, може да допусне ОССЕ, но отказва

Да се намеси ОССЕ...

По думите й, Русия представлява "най-непосредствена заплаха" за НАТО и за Германия - свидетелства за това са постоянното нарушаване на въздушното пространство на балтийските страни, хакерските атаки срещу германски институции, ръководените от Москва кампании по дезинформация в Германия.

Макар че според нея няма особен смисъл в спирането на строителството на почти завършения газопровод "Северен поток 2", "важен лост" за натиск срещу Кремъл може да давления може да стане въпросът дали по него ще се транспортира газ и ако да, в какъв обем.

Припомняме, през миналата седмица тя заяви, че ако руските маневри по границите на Украйна са само учение, за такива случаи има процедури по осигуряване на прозрачност и доверие - би било правилно да се допусне инспекция на делегация от Организацията за сигурност сътрудничество в Европа. Русия обаче отхвърли възможността въпросът да бъде отнесен до ОССЕ.

"Такова поведение не буди доверие", подчерта Крамп-Каренбауер.

Крамп-Каренбауер: НАТО трябва да е в бойна готовност заради агресивността на Русия

Крамп-Каренбауер: НАТО трябва да е в бойна готовност заради агресивността на Русия

Граници бяха променени със сила...