Турските власти съобщиха, че военноморските сили на страната са прехванали морски дрон в Черно море близо до Истанбул.

Това написа Би Би Си.

Истанбулската полицейска служба заяви, че плавателният съд е с размери три на един метър и се предполага, че е дошъл от северната част на Черно море.

По-късно агенция "Синхуа" цитира кабинета на истанбулския губернатор, според който лодката е била изхвърлена на плаж в черноморския град Яликьой. Той е бил отцепен от силите на жандармерията и бреговата охрана, като местните жители са били евакуирани.

Турският телевизионен канал NTV даде няколко подробности, които не бяха споменати в официалните изявления: че устройството е било натъпкано с експлозиви и вероятно е принадлежало на Украйна. Върху корпуса на устройството се забелязва логото на украинската компания OKKO, верига бензиностанции, която е известна и с помощта си за ВСУ.

Украински дронове атакуват Крим, Курска и Ростовска области

Украински дронове атакуват Крим, Курска и Ростовска области

Социалните медии съобщават за взривове

Украйна наистина използва широко морски дронове и многократно е атакувала руски военни кораби с екипажи с тях, което и двете страни признават.

През януари Турция, България и Румъния подписаха споразумение за съвместна борба с морските мини, за които е известно, че Русия и Украйна също използват.

Украйна ударила база на руската брегова охрана в Крим

Украйна ударила база на руската брегова охрана в Крим

Извършено е масирано нападение с въздушни и морски дронове