Лидерът на крайнодясната италианска партия "Лига" Матео Салвини защити местен политик от своята партия, който е прострелял и убил мароканец по време на бой, информира "Франс прес".

Общинският съветник Масимо Адриатичи е поставен под домашен арест след сбиване на обществен площад вчера вечерта в северния град Вогера, уточняват местните медии.

Политикът, който е държал пистолет, твърди, че е бил блъснат от мъжа и изстрелът е бил произведен, след като той е паднал на земята и куршумът е ударил жертвата в гърдите.

Италианската информационна агенция АНСА допълни, че Адриатичи е бил арестуван по подозрение за убийство, но прокурорите също така разглеждат и потенциално обвинение в прекомерна самозащита.

Местните медии конкретизират, че жертвата, 39-годишен мароканец, е тормозил хора пред бар.

Полицията не е отговорила на искане на АФП за коментар.

"Жертва на агресия, той реагира случайно с изстрел, който за съжаление уби чужд гражданин", отбеляза Салвини във видео, публикувано на страницата му във Facebook, наричайки инцидента "законна защита".

Салвини, който е бивш министър на вътрешните работи, и партията му отдавна са критикувани от левицата заради антиимигрантската си реторика.

Алан Ферари от лявоцентристката Демократическа партия нарече действията на Адриатичи "сериозни и тревожни" и призова Салвини да ги осъди.

"В гражданска и демократична страна съветник не застрелва човек", настоя Ферари.