Ръководителят на крайнодясната румънска партия е разследван за предполагаемо фалшифициране на подписи, за да помогне на независим кандидат да се кандидатира на изборите за Европейски парламент (ЕП) този уикенд, съобщава АФП.

Джордже Симион от партия "Алианс за обединението на румънците" (АОР) е обвинен в мобилизиране на партийни членове и поддръжници за фалшифициране на списъци с подписи, за да достигне прага от 100 000, необходими за кандидат да се яви на изборите.

Твърди се, че фалшификаторите са използвали данни на реални хора, за да попълнят списъците с поддръжници.

Около 50 души са били организирани, за да помогнат с измама на независимия кандидат Силвестру Сосоака да се яви на изборите.

Бивш румънски министър осъден на 6 години затвор за корупция

Бивш румънски министър осъден на 6 години затвор за корупция

Ексминистърът на туризма Елена Удря

В сряда беше образувано наказателно дело, каза румънската прокуратура в изявление, без да назовава името на Симион. В изявлението се казва, че измамата е била извършена през април. 

Местните медии идентифицираха лидера като Симион, който реагира яростно на разследването.

Той обвини властите в обидно разпитване на свидетели по делото и в опити като конкуренти да отстранят партията от изборите.

Бивш румънски министър е арестуван в България след бягство от Румъния

Бивш румънски министър е арестуван в България след бягство от Румъния

48-годишната Удря е и бивш кандидат за президент, и близък съюзник на бившия президент Траян Бъсеску

Крайнодесните партии се очаква да спечелят позиции на изборите на 6-9 юни в 27-те страни членки на ЕС.

Очаква се АОР да осигури достатъчно гласове, за да влезе в парламента на ЕС, което би било огромен успех за крайнодясна партия в Румъния.

Последното проучване, публикувано на 28 май, класира партията на второ място със 17,5 процента, за 33-те места, налични за Румъния.