Румънската полиция съобщи, че бившият министър на туризма Елена Удря е била арестувана в България, след като е напуснала Румъния малко преди съдът да й издаде шестгодишна присъда за подкуп, съобщава "Универсул".

Върховният касационен и правосъден съд в четвъртък потвърди решението на по-ниската инстанция от 2018 г. за 48-годишната Удря, бивш кандидат за президент и един от най-влиятелните румънски политици на своето време и близък съюзник на бившия президент Траян Бъсеску.

Съобщава се, че тя е напуснала страната рано в четвъртък, но по-късно е била арестувана в България според съобщения в медиите, цитиращи полицията. Полицията издаде заповед за арест, след като не успя да я намери у дома.

Това е вторият път, когато тя бяга от Румъния, за да избегне правосъдието. През 2018 г. тя бяга в Коста Рика с прокурор Алина Бика, където са арестувани за кратко и по-късно репатрирани.

С решението в четвъртък приключи 7-годишен процес, след като подсъдимата е използвала няколко тактики за забавяне, за да отложи присъдата.

Тя е призната за виновна в злоупотреба с държавни средства и искане на подкупи от частни фирми, сключени от нейното министерство. Тя е осъдена по обвинения в подкуп и злоупотреба със служебно положение. Тя беше осъдена да плати повече от осем милиона леи (1,623 милиона евро) като обезщетение. Министерството на туризма е осъдено да плати 900 000 евро на двама свидетели.

Съдът постанови, че тя е поискала 10% намаление на няколко договора, които Министерството на туризма е подписало с частни фирми в замяна на това министерството да извършва плащанията навреме.

Бъсеску бе президент от 2004 до 2014 г. Наскоро съд постанови, че той е бил агент на бившата тайна полиция "Секуритате". 

Бивш румънски министър и дъщерята на експрезидента Бъсеску осъдени за корупция

Бивш румънски министър и дъщерята на експрезидента Бъсеску осъдени за корупция

Съдът в Букурещ наложи присъда от 5 г. затвор за нотариуса Йоана Бъсеску