Над 200 маскирани крайнодесни екстремисти, носещи плакати с расистки оттенък, са вилнели в източногерманския град Лайпциг в понеделник вечерта, хвърляйки бомбички и пиратки, чупейки прозорци и причинявайки щети по сгради, съобщават от местната полиция, цитирана от „Ройтерс”.

Емоциите се разразиха в много германски градовеq след като групи млади имигранти извършиха сексуални посегателства над стотици жени в новогодишната нощ в Кьолн и други германски градове.

Има опасност европейците да се обърнат срещу бежанците, предупреди Георгиева

Има опасност европейците да се обърнат срещу бежанците, предупреди Георгиева

Трябва да защитаваме външната си граница

Нападенията задълбочиха скептицизма на обществото към политиката на отворени врати към бежанците на канцлера Ангела Меркел и нейната мантра, че Германия може да се справи с 1,1 млн. имигранти, които пристигнаха в страната през миналата година. Атаките също така подхраниха различни крайнодесни групировки.  

Докато приблизително 2000 протестиращи от антимюсюлманското движение ЛЕГИДА (лайпцигския клон на движението ПЕГИДА) са демонстрирали в центъра на Лайпциг, отделна група от 211 души са минали през южен квартал на града, хвърляйки бомбички и пиратки, издигайки барикади и вандалствайки, чупейки, палейки и рушейки различни неща от градския пейзаж, включително подпалвайки най-горния етаж на сграда

Групата е носела плакат, на който се четяло „Лайцпиг остава светъл”, очевидна препратка към цвета на кожата на местните жители.

От полицията в града посочват, че относително бързо са успели да овладеят ситуацията, като са ги задържали. 

Германски футболни хулигани са били част от развилнялата се група. 

На протеста на ЛЕГИДА хората са скандирали „Меркел трябва да си ходи” и са държали плакати, показващи канцлера с фередже с призива „Меркел, взимай си мюсюлманите с теб и се махай”.