Крайнодесните екстремисти в Европа и САЩ все повече сформират глобални връзки и използват пандемията от коронавируса, за да привличат активисти против ваксините и теоретици на конспирацията към каузата си. Това се казва в проучване, поръчано от германското външно министерство, информира "Франс прес".

Проучването, проведено в Германия, Франция, Великобритания, САЩ, Швеция и Финландия от "Проект за борба с екстремизма", документира появата на ново крайнодясно движение от 2014 г. насам, което е "без лидер, транснационално, апокалиптично и ориентирано към насилието".

Екстремистите вярват в националистическата теория за "великата подмяна", която се организира, за да бъде изместено бялото население в Европа с хора от други континенти.

А те все повече общуват през националните граници с други съмишленици, включително с руски и източноевропейски екстремисти.

Музикални фестивали и ММА битки са места, на които се събират, където екстремистите също така се опитват да привлекат нови членове, се отбелязва в изследването.

През последната година пандемията също се превърна във възможност, от която екстремистите се възползваха, за да "увеличат своите мобилизационни усилия около антиправителствени конспираториски митове, критикуващи сегашните ограничения".

"Десният екстремизъм е най-голямата заплаха за нашата сигурност - в цяла Европа", подчерта германският външен министър Хайко Маас в "Туитър".

Изразявайки тревога, че сцената "все повече действа и създава мрежи в международен план", Маас добави, че Германия се стреми да се противопостави на заплахата чрез координирани действия с други страни членки на ЕС.

Хиляди протестират в Берлин срещу плановете на Меркел за COVID ограничения

Хиляди протестират в Берлин срещу плановете на Меркел за COVID ограничения

Удрят тенджери и надуват свирки

Демонстрация с близо 10 000 противници на наложените от правителството социални ограничения за ограничаване разпространението на COVID-19 в Берлин тази седмица видя екстремисти да се смесват сред пъстра група от протестиращи.

Около дузина демонстранти са викали "Зиг Хайл", докато са изпълнявали характерния поздрав с дясна ръка на Хитлер, в присъствието на полиция, е видял репортер на "Франс прес".

Антисемитски лозунги бяха част от някои от демонстрациите срещу мерките заради коронавируса в Германия тази година.