Лидерът на крайната десница в Италия Матео Салвини порица остро Европейския съюз като "рушители" заради политиките, които според него са лишили гражданите от правото да имат надежда, седмица след като партията му "Лига" зае второ място на парламентарните избори, съобщава "Ройтерс".

Изборите на 4 март приключиха в политическа безизходица, като Салвини, който е твърд критик на строгите бюджетни икономии и притока на мигранти в Италия, заигравайки се за влизането във властта с антиелитисткото движение "5 звезди", което спечели най-много гласове на изборите.

Лидерът на партия "Лига" отхвърли коалиция с Демократическата партия в Италия

Лидерът на партия "Лига" отхвърли коалиция с Демократическата партия в Италия

Салвини подчерта, че ще формира дясноцетристко правителство

Никоя партия няма достатъчно депутатски места да управлява самостоятелно, оставяйки президента на страната с деликатната задача да убеди опоненти на раздробената политическа сцена да се съберат и да управляват страната.

"Лигата" спечели повече гласове от "Форца Италия" на Силвио Берлускони, отслабвайки претенцията на бившия премиер да омекоти по-радикалните идеи на партньорите си, особено по отношение на Брюксел и единната европейска валута.

"Изборите миналата неделя показаха, че царят е гол", изтъкна Салвини пред журналисти в Европейския парламент, като добави: "Европейските политики ни лишиха от правото на бъдеще и надежда."

"Северна лига" иска да управлява Италия

"Северна лига" иска да управлява Италия

Няма да се коалират с "Пет звезди"

Той заяви, че ако успее да оглави правителството, ще даде приоритет на предоговарянето на договори, включително за бюджетните ограничения, банкирането и търговията.

Салвини се върна назад към общото правителство на континента преди Договора от Маастрихт, който въведе еврото.

"Европейската общност беше едно цяло, това беше една общност на равни", коментира Салвини, допълвайки: "Европейският съюз отменя, разрушава. Ние сме възстановителите на истинската европейска мечта. Смятам, че рушителите са хората, които заемат постове в Европейската комисия в момента."

Преди да се представи слабо на изборите, Берлускони беше обещал, че десноцентристко правителство ще се съобразява с ограничението на Европа за бюджетния дефицит, но Салвини каза, че не трябва да има безусловно обещание да се прави това.

Ограничението за 3 процента бюджетен дефицит "е едно от онези правила, написани около една маса, което ние бихме били радостни да зачитаме, ако те помагат на хората да живеят по-добре, но ако в името на тези ограничения трябва да уволняваме, затваряме и дестабилизираме, тогава не".