деца20 цивилни, сред които и 13 деца, бяха убити от крайпътна бомба в югоизточен Афганистан, предаде „Ройтерс", позовавайки се на местните власти. Това е най-смъртоносният атентат в страната за последните близо шест месеца.

Бригаден генерал Джоузеф Блоц, говорител на НАТО в Афганистан потвърди, че 13 деца и шест жени са загинали при атентат в района на Хошамад, разположен близо до пакистанската граница. Те се придвижвалис моторизирана рикша към медицински пункт, когато возилото се натъкнало на крайпътна бомба. Президентът Хамид Карзай нарече атентата „нехуманен и неислямски".

Според данни на местните власти, загиналите в атентати деца през 2010г. са с 50% повече в сравнение с предходната година. Крайпътните бомби са най-смъртоносното оръжие в арсенала на талибаните, като те са причина за най-голям процент от загубите на коалиционните сили, а освен това и отнемат животите на невинни.

Само за първите 10 месеца на 2010г. 2 412 цивилни са загинали в страната, а 3 803 са били ранени. Това е с 20% повече от същия период на 2009г. Десетки са загинали само през този месец. По-рано през януари терорист-самоубиец уби 17 души в обществена баня в Кандахар.

В северната провинция Фаряб 12 бунтовници загинаха, а други шестима бяха ранени, след като се взриви взривното устройство, което подготвяли.

Насилието в страната е на най-високото си ниво от свалянето на талибаните насам в края на 2001г., като всички страни в конфликта търпят огромни загуби и действията на екстремистите не отслабват. Обикновените афганистанци често стават жертви на кръстосания огън между съюзническите войски и ислямските бунтовници.