Ситуацията около корабоплаването в Черно море изисква задълбочен анализ, преди да могат да бъдат направени каквито и да било заключения и препоръки, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в петък, предава ТАСС.

"Ситуацията изисква задълбочен анализ, анализ от нашите специални агенции, които се занимават с този въпрос. След това ще могат да се направят изводи и да се формулират препоръки", каза той, попитан дали Русия вижда рискове за износа на своя петрол и други стоки през Черно море след последните изявления на Украйна.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба каза в интервю за американското списание Time по-рано, че Киев е готов да поеме всеки риск, за да продължи да изнася зърното си през Черно море, дори след като Русия се оттегли от сделката за зърно.

В сряда Москва обяви, че на 20 юли всички плавателни съдове, които плават във водите на Черно море към украински пристанища, ще бъдат считани за потенциални превозвачи на военни товари.

В отговор на тази провокация, по-късно в четвъртък, Министерството на отбраната на Украйна обяви, че от 21 юли ще счита всички плавателни съдове, плаващи във водите на Черно море, към пристанищата на Русия и окупираните територии на Украйна, като превозващи военни товари "с всички свързани рискове".

Украйна настоява за възстановяване на черноморската зърнена инициатива

Украйна настоява за възстановяване на черноморската зърнена инициатива

Сухопътните коридори не могат да изнасят цялото количество зърнени култури, обясни Дмитро Кулеба