Кремъл отбелязва по-сдържаната и професионална реакция от страна на САЩ в сравнение с "истеричните изявления" на редица други страни по повод инцидента с падането на ракета в Полша, предава "Интерфакс".

"В този случай следва да се обърне внимание на сдържаната и много по-професионална реакция на американската страна и американския президент", каза пред репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Според него тази реакция "контрастира с абсолютно истеричната реакция на полската страна и редица други страни".

"Защо се случи това, вероятно трябва да зададете въпроси на Варшава и все пак да помолите полските служители да бъдат по-сдържани, балансирани и професионални в онези моменти, когато говорят по толкова чувствителни и потенциално опасни теми", продължи Песков.

Президентският прессекретар беше попитан също така дали каналите за комуникация между Москва, Вашингтон и НАТО са активирани след инцидента с падането на ракетата, за да се предотврати по-нататъшна ескалация.

"Това не ми е известно, но факт е, че нямаше причина за ескалация", отговори Песков.

Той също така отбеляза, че полските власти са могли веднага да заявят, че именно фрагменти от ракета от комплекса С-300 са паднали на територията на страната и тогава всички експерти ще разберат, че това не е руска ракета.

"Поляците имаха всички възможни средства веднага да съобщят, че става въпрос за фрагменти от ракета С-300 и съответно всички експерти веднага щяха да разберат, че това не може да е ракета, която е свързана с руските въоръжени сили", - той каза пред репортери.

Освен това Песков каза, че ситуацията с падането на ракети в Полша е предизвикала "неразумна русофобска реакция" от страна на представители на редица страни.

"Като цяло за вчерашната ситуация може и трябва да се каже следното. Първо, станахме свидетели на поредната истерична, неистова русофобска реакция, която не се основава на реални данни. Всъщност високопоставени представители на различни държави направиха изявления, без да подозират какво се е случило, какво го е причинило и така нататък", каза Песков.

"Второ: още веднъж подробна неистова реакция показва, че никога не трябва да се бърза с оценки, с изявления, които могат да ескалират ситуацията, особено в такива решаващи моменти. И да се правят изявления, без да се получи точна информация", каза говорителят на Кремъл.

Трето, според него Москва би предпочела да чуе "толкова емоционална и дори емоционално претоварена реакция" след взривовете на "Северен поток".

"Тогава нямаше такава реакция. И никой не бързаше да разбере кой е организирал този саботаж. Освен това никой няма да повдигне тази тема сега. Всички трябва да обърнем внимание на мълчанието, което внимателно се пази по тази тема ", каза Песков.

МО на Русия: Не сме атакували цели по украинско-полската граница

МО на Русия: Не сме атакували цели по украинско-полската граница

Кремъл с позиция