30% от всички загинали мобилизирани руснаци, чиято смърт е потвърдена от открити източници в проекта на руската редакция на Би Би Си съвместно с "Медиазона", са паднали жертва на контранастъплението на украинската армия. 

От 4 029 мобилизирани, чиято гибел е потвърдена на база публикации в Русия, 1 205 души са загинали от 1 юни до 12 октомври 2023 г. - това е периодът, който съвпада с мащабното контранастъпление, което Киев започна на фронта. 

Тези данни за жертвите са най-консервативната оценка на мобилизираните смъртни случаи, тъй като в списъка се добавят само онези случаи, когато смъртта е публично потвърдена и където може да се определи статут на боец.

Действителните загуби сред мобилизираните може да са много по-големи, тъй като много от докладите не посочват точното състояние и местослужене на загиналите.

До този момент в този списък са включени 34 412 руски военни, които са загинали от началото на инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. 

През цялото време според вида войски най-много жертви и до този момент се дават от мобилизираните и затворниците

САЩ: Северна Корея достави на Русия над 1000 контейнера боеприпаси

САЩ: Северна Корея достави на Русия над 1000 контейнера боеприпаси

Белият дом дори пусна визуални материали

В свой материал от днес Би Би Си обсъжда и значението на затворниците в последните битки. В руския сегмент на социалните мрежи се появяват все повече и повече съобщения за загубите на звена Щурм Z, които именно са съставени предимно от затворници. Според близки на осъдени и правозащитници руските сили за сигурност продължават да вербуват осъдени.

Но значението на частите, формирани от затворници, намалява, казва Самуел Бендет, експерт в Центъра за военноморски анализ на САЩ.

"Малко вероятно е отново да видим атаки, извършвани от отряди затворници и други непрофесионални единици, съставени от набързо обучени бойци и хвърлени в месомелачката. Но ние не знаем какво точно мислят руските лидери сега. Не знаем какво планират.

Русия унищожила 300 000 тона украинско зърно от юли насам

Русия унищожила 300 000 тона украинско зърно от юли насам

Киев обиви Москва в опит да задълбочи продоволствената криза

Все още не е ясно доколко те ще успеят да стабилизират фронта пред лицето на продължаващото украинско настъпление", казва той.

Въпреки сериозните загуби в първия етап от нахлуването, руските войски запазиха своята боеспособност. И макар и да се оттеглиха от първите позиции, завзети при инвазията си, руската армия продължава да се бие и да нанася тежки жертви на Украйна.