Въпросът за присъединяването на Донбас към Русия не е нито пряко, нито косвено на дневен ред. Това коментира прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от "Новости".

Журналисти са поискали представителят на Кремъл да коментира думите на главния редактор на МИА "Россия сегодня" и телевизия RT Маргарита Симонян с призив към "Майка Русия" да "прибере Донбас у дома".

Зеленски разчита на Джо Байдън за освобождаване на Донбас

Зеленски разчита на Джо Байдън за освобождаване на Донбас

Кани САЩ да бъдат активни и в украинската "Кримска платформа"

Песков отбеляза, че Симонян била медиен мениджър и журналист и не изразявала официалната позиция на Москва по този въпрос, въпреки че МИА "Россия сегодня" и RT са финансирани от Кремъл и са негов пропаганден рупор. 

"Знаете, че Русия заема много отговорна позиция в рамките на усилията да помогне на Украйна за разрешаването на нейната вътрешна украинска криза. Русия заема последователна и отговорна позиция в защита на интересите на рускоезичното население на Донбас и ще продължи да защитава руснаците", добави той.

На въпрос дали има противоречия в името на форума "Руски Донбас", на който Симонян е направила изявлението си, прессекретарят на Владимир Путин отговорил, че името не реже слуха, тъй като преобладаващата част от живеещите в този регион са руснаци и рускоговорящи.

Военните на Украйна признаха: Връщането на Донбас не може да стане с военни средства

Военните на Украйна признаха: Връщането на Донбас не може да стане с военни средства

Цели три причини правели невъзможно това