Кремъл отказа да потвърди или отрече в сряда дали Москва е била предупредена за ударите на Иран срещу Израел, но призова всички страни в Близкия изток да се оттеглят от конфликта, предава "Ройтерс".

Във вторник руският президент Владимир Путин призова всички страни да се въздържат от действия, които биха предизвикали нова конфронтация, която той предупреди, че ще бъде изпълнена с катастрофални последици за региона.

Запитан в сряда дали Техеран, с който Москва поддържа тесни връзки, е предупредил Русия предварително за съботните удари срещу Израел, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че няма какво да каже по въпроса.

"Ние дори не искаме да говорим за ескалация на този конфликт. Това е против интересите на Израел, Иран и целия регион", каза Песков.

"Руската федерация продължава тесни, конструктивни работни контакти с Иран", каза Песков. Имаме конструктивни контакти и с Израел.

"Ние водим диалог, говорим за необходимостта от деескалация. Призоваваме всички страни в региона да проявяват разумна сдържаност."

Песков подчерта, че ситуацията е сериозна.

"Ако говорим за "пряк" конфликт между Израел и Иран, не бих нарекъл настоящия конфликт косвен", каза Песков пред репортери.

"Когато консулството на една държава е унищожено, това едва ли може да се нарече непряк конфликт."

Израел към Иран: Няма кой да ни спре, за да ви ударим

Израел към Иран: Няма кой да ни спре, за да ви ударим

Заплаха за реванш