Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски са далеч от съгласие по много въпроси. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

"Путин и Зеленски започнаха да разговарят помежду си. (...) Те, разбира се, използват различна терминология", коментира прессекратарят на Путин по руската държавна телевизия.

Украйна и Русия доволни от разговорите на Нормандската четворка

Украйна и Русия доволни от разговорите на Нормандската четворка

Руският президент Владимир Путин и украинският президент Владимир Зеленски се срещнаха за първи път в понеделник

Той също така припомнил, че Путин и Зеленски са разговаряли на четири очи между 10 и 15 минути, тъй като са били прекъснати от френския президент Еманюел Макрон. Той настоя за продължаване на работата в "нормандския формат".

"Нормандският формат" е дипломатическа група от представители на Германия, Русия, Франция и Украйна за разрешаване на ситуацията в Донбас. Форматът се появи през юни 2014 г., когато лидерите на четирите страни обсъдиха за първи път начините за деескалация в Югоизточна Украйна.

Нормандската четворка - без пробив за газа и контрола над украинската граница
Обновена

Нормандската четворка - без пробив за газа и контрола над украинската граница

Съгласие за размяна на задържани лица…

На 9 декември се проведе първата среща на ръководителите на страните от Нормандската четворка от три години насам: Владимир Путин, Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Володимир Зеленски.

Следващата среща в "нормандския формат" трябва да се проведе след четири месеца.