Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник отхвърли европейските предупреждения за "руската пропаганда", като каза, че всичко, което се противопоставя на общоприетата версия на разказа, сега се определя като пропаганда от Запада.

Песков беше попитан за среща в понеделник между външните министри на Франция, Германия и Полша, на която те предупредиха за скок на руската пропаганда в европейските страни преди изборите за Европейски парламент през юни.

В разговор с репортери говорителят на Кремъл каза: "Сега е очевидно, че всякакви източници, медии или материали от интернет, които не отговарят на критериите, не работят в информационния мейнстрийм и се опитват да отразяват събитията от различни страни, са веднага разпознати като пропагандни инструменти", добави говорителят.

"Това е в абсолютно противоречие с идеалите за свободна преса и още веднъж демонстрира готовността на властите да наказват медии, които не харесват. Това се случва често в Европа сега."

Западните нации многократно са обвинявали руски агенти, че използват социалните медии и интернет, за да разпространяват невярна или подвеждаща информация, за да ги подкопаят, да популяризират Русия или да се опитват да склонят общественото мнение да не подкрепя Украйна в нейната борба срещу Русия.

Франция разкри огромна руска дезинформационна кампания в Европа

Франция разкри огромна руска дезинформационна кампания в Европа

Русия засилва усилията да подкопава и има ясен интерес от насърчаване на разделение