Кремъл отхвърли, че Русия и Китай използват ваксините си като инструменти за печелене на геополитическо влияние, след обвинения, че двете страни използват ваксините си, за да получат влияние в чужбина, предаде "Франс прес".

По-рано днес френският президент Еманюел Макрон коментира, че страната му е изправена пред "нов вид световна война", посочвайки двете сили, използващи ваксините си за "влияние".

Франция заклейми руската ваксина "Спутник V" като инструмент за пропаганда

Франция заклейми руската ваксина "Спутник V" като инструмент за пропаганда

Вместо да е средство за солидарност и здравна помощ

"Абсолютно не сме съгласни с факта, че Русия и Китай водят някаква война", настоя говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

"И ние абсолютно не сме съгласни с факта, че Русия и Китай използват пандемията от коронавируса и ваксините като инструменти за влияние", добави той.

От своя страна Русия и Китай отвърнаха, обвинявайки западните страни в запасяване с ваксини в ущърб на бедните страни.

Русия скептична, че ЕС ще одобри "Спутник V" скоро

Русия скептична, че ЕС ще одобри "Спутник V" скоро

Очаква се ваксината да бъде одобрена най-рано през юни

Русия подаде молба до европейския регулаторен орган за лекарствата, за да получи одобрение за използването на ваксината си "Спутник V" в 27-членния блок, но все още чака отговор.

Междувременно разработчиците лансират "Спутник V", кръстена на сателита от съветската епоха, в други региони и твърдят, че препаратът е регистриран в 55 страни по света.

Ала руската кампания за имунизация е много по-бавна, отколкото в много страни.

Към началото на тази седмица само около 4 млн. от 144 млн. души население на страната са получили две дози ваксина и още 2 млн. първа доза.

Също днес френският външен министър Жан-Ив льо Дриан обвини Русия и Китай, че използват ваксините си, за да спечелят влияние в чужбина, дори преди да са приключили с ваксинирането на собственото си население.