Русия не изключва никакви сценарии относно възможното възобновяване на вече несъществуващата черноморска сделка за зърно, каза ред репортери в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

В четвъртък турският президент Реджеп Тайип Ердоган, говорейки след среща с украинския си колега Володимир Зеленски, каза, че са обсъдили навигационната сигурност в Черно море, включително сделката за зърно.

Запитан за възможно подновяване на сделката в петък в светлината на коментарите на Ердоган, Песков каза:

"Кремъл не изключва никакви споразумения. Президентът Владимир Путин многократно е казвал, че е отворен за диалог."

Песков подчерта, че всяко споразумение за зърното ще трябва да бъде постигнато като част от пакет от въпроси "в общия контекст на настоящата ситуация".

Припомняме, че Русия се оттегли от сделката през юли минлата година. Доводът на Русия за оттеглянето й бе, че собственият й износ на храни и торове е изправен пред препятствия и че недостатъчно украинско зърно отива към нуждаещите се страни. Пред това тя се осъществяваше чрез посредничеството на ООН и Турция.

Ердоган готов да посредничи за мир в Украйна

Ердоган готов да посредничи за мир в Украйна

По време на срещата с Путин повдигна и други въпроси

Русия блокира украинските пристанища, откакто нахлу в съседната страна през февруари 2022 г., и заплаши да третира всички кораби като потенциални военни цели, след като се оттегли от подкрепената от ООН украинска сделка за зърно през юли.

В отговор Украйна обяви "хуманитарни коридор", обхващащ западното черноморско крайбрежие близо до Румъния и България. 

В четвъртък Украйна залови чуждестранен товарен кораб в Черно море край Одеса и задържа капитана по подозрение, че помага на Москва да изнася украинско зърно от окупирания от Русия Крим.

Украйна конфискува кораб в Черно море, арестува капитана за износ на „ограбено“ зърно

Украйна конфискува кораб в Черно море, арестува капитана за износ на „ограбено“ зърно

Плавателният съд, който не е идентифициран, е пътувал под флага на централноафриканска държава