Кремъл се надява посещението на американския президент Джо Байдън в Саудитска Арабия да не бъде използвано като опит за насърчаване на антируските отношения, съобщава "Ройтерс".

Предупреждението идва, след като стана ясно, че Съединените щати се опитват да убедят Рияд да увеличи производството на петрол заради скока на цените.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви в понеделник, че на срещата си с лидерите от Персийския залив в Саудитска Арабия тази седмица Байдън ще представи аргументи за по-голямо производство на петрол от страните от ОПЕК, за да намали цените на бензина.

Удар по Русия! Байдън моли ОПЕК да увеличи добива на нефт

Удар по Русия! Байдън моли ОПЕК да увеличи добива на нефт

Опит за сваляне на цените на петрола

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че Русия - вторият по големина износител на петрол след Саудитска Арабия и най-големият износител на природен газ в света, високо цени сътрудничеството с Рияд в рамките на групата ОПЕК+ на водещите световни производители на петрол.

Ние високо ценим нашите отношения и взаимодействие с Рияд и със сигурност се надяваме, че изграждането на отношения между Рияд и други държави по никакъв начин няма да бъде насочено срещу нас, настоя той.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин предупреди Запада, че продължаващите санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна рискуват да доведат до катастрофално повишаване на цените на енергията за потребителите по света.

Как Арабският свят се отнася към войната в Украйна

Как Арабският свят се отнася към войната в Украйна

Засега Русия печели умовете и сърцата там