Кремъл обвини "Уолстрийт джърнъл" в публикуване на "криминалета", съобщава "Ройтерс".

Изявлението идва, след като американската медия съобщи, че смъртта на шефа на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин в самолетна катастрофа е била организирана от секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев.

По информация на "Уолстрийт джърнъл" частният самолет на Пригожин е бил свален от малка бомба, поставена под крилото. Докладът на медията се позовава на анонимни служители на западното разузнаване и бивш служител от руското разузнаване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че е видял историята, но няма да я коментира, след което добави: "Напоследък, за съжаление, "Уолстрийт джърнъл" много обича да произвежда белетристика".

72-годишният Патрушев е бивш ръководител на службата за сигурност (ФСБ), а в момента е секретар на Съвета за сигурност на Русия. Той се смята за един от най-влиятелните хардлайнери сред близките съветници на Путин.

Двамата се познават от съвместната си работа в съветското КГБ в Ленинград - понастоящем Санкт Петербург - още от 70-те години.

Путин: Граната на борда на самолета е убила Пригожин

Путин: Граната на борда на самолета е убила Пригожин

Руският военен министър се хвали с нови полкове за Украйна, посочи ISW

Пригожин, ръководител на наемническата група "Вагнер," която се сражаваше на страната на Русия в Украйна, имаше дългогодишна вражда с Министерството на отбраната, която завърши с бунт в края на юни. Въпреки че пучът приключи бързо, той беше възприет като сериозно предизвикателство за почти четвъртвековната хватка на властта на президента Владимир Путин.

Пригожин загина в самолетна катастрофа точно два месеца по-късно. Други девет души също загинаха: други две високопоставени фигури на "Вагнер", четиримата бодигардове на Пригожин и тричленният екипаж на самолета.

По-рано Кремъл отхвърли като "абсолютна лъжа" твърдението, че той е бил убит по заповед на Путин. През октомври руският президент предположи, че катастрофата е причинена от ръчни гранати, взривени в самолета. 

Путин за Пригожин: Катастрофата е трагедия, беше талантлив бизнесмен

Путин за Пригожин: Катастрофата е трагедия, беше талантлив бизнесмен

Обяснява, че тези хора са му помогнали в борбата, ще помни и няма да забрави

Американското издание, позовавайки се на представители на западни спецслужби, но и на бивш офицер от руското разузнаване, пише, че Патрушев се е тревожил от засилващото се политическо и военни влияние на частната военна компания "Вагнер" и лично на Пригожин, като още през лятото на 2022 г. е предупреждал Путин, че това представлява заплаха за Кремъл. Предупрежденията му оставали без внимание, тъй като вагнеровците успешно са воювали в Украйна. През октомври месец обаче Пригожин позвънил на Путин и емоционално се оплакал от недостига на боеприпаси. По време на разговора в кабинета е имало и други хора, включително и Патрушев, който чул как Пригожин е оскърбил Путин. А и след това руският президент започнал на игнорира Евгений Пригожин, а все по-често се вслушвал в мнението на секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев.

Когато вече в края на юни месец противопоставянето между ЧВК Вагнер и руското военно командване се нагнети до открит метеж, Патрушев вече видял възможност завинаги да се отърве от Пригожин. По време на метежа Путин се намирал в извънградска резиденция, а управлението на кризата било взето от Патрушев, който поискал офицери, симпатизиращи на Пригожин, да се свържат с него, искал помощ и от ръководството на Казахстан и Беларус. Именно Александър Лукашенко се съгласил за стане посредник.

След бунта и стихването му, Кремъл не предприел никакви действия, за да ограничи Евгений Пригожин. Той свободно работил в Русия, летял до Африка, въпреки че разбирал, че има много врагове и бил нащрек.

Едва в началото на август месец Патрушев издал заповед на свой помощник да се пристъпи към разработка на операция по отстраняването на Пригожин, потвърждава руският източник на WSJ. По данни на западните служби Путин се е запознал с тези разработки и просто не е възразил.

Според информацията на WSJ по време на проверката на самолета на Пригожин сътрудниците на службите за сигурност на московското летище Шереметиево са заложили неголяма бомба, която се е задействала малко след излитането.