Установяването на условията за използване от Русия на ядрено оръжие според актуализираната държавна политика в областта на ядреното възпиране ще се определя от Министерството на отбраната на Русия. Такъв коментар прави прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков в предаването "Москва. Кремъл. Путин", чието излъчване предстои днес, но руските медии разпространяват широко откъси от него през целия ден. Държавните агенции, включително ТАСС, извеждат като основна тезата за принудения и притиснат от НАТО Кремъл.

Западът принуждава Руската федерация да бъде готова да прилага разпоредбите на ядрената доктрина, е заглавието, което извежда ТАСС.

"Това е по-скоро прерогатив на нашите специалисти, нашите военни. Те внимателно следят какви оръжия се използват и как се използват. Именно те регистрират прякото участие на страните от колективния Запад в конфликта около Украйна и няма да отслабят вниманието си", казва Песков, според когото вече започват да се оформят корекции в основите на държавната политика.

"Начинът, по който всъщност ядрените сили започнаха да участват в конфликта около Украйна на страната на Украйна, начинът, по който инфраструктурата на НАТО напредна до нашите граници, всичко това наложи да се направят корекции както в ядрената доктрина, така и в основите на държавната политика в областта на ядреното сдържане", обяснява Песков.

Владимир Путин обяви на 25 септември, че Русия променя ядрената си доктрина и значително разширява списъка с основания за използване на ядрено оръжие.

По този начин Москва реагира на дискусията за евентуално разрешение Украйна да използва западни ракети, за да удари дълбоко в Русия.

Кремъл разяснява новата ядрена доктрина на Путин: Сигнали към Запада

Кремъл разяснява новата ядрена доктрина на Путин: Сигнали към Запада

Не е ясно кога предложените промени ще влязат в сила