Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков коментира изявленията на Варшава относно ситуацията на полско-беларуската граница и отбеляза, че Полша като цяло е склонна към ескалация на напрежението, цитира думите му ТАСС.

"Има много странности, като цяло поляците са склонни да провокират ситуацията, да ескалират напрежението. Тази линия не е нова и се развива през последните години", каза той.

По-рано полското правителство заяви, че беларуски военни хеликоптери са нарушили въздушната граница на Полша в района на Беловежа. Минск отрече това. Освен това Варшава реши да укрепи границата на страната с Беларус поради пристигането на ЧВК "Вагнер" в републиката. Беларуският лидер Александър Лукашенко отхвърли опасенията на Полша относно разполагането на бойци на ЧВК "Вагнер" в Беларус.

Коментирайки това, Песков каза: "Наистина бойците от тази групировка се намират на територията на Беларус в рамките на съществуващите споразумения. Близо до границата - не близо до границата, това е територията на Беларус, Беларус е суверенна държава. " "Що се отнася до беларуските хеликоптери, ако разбирам правилно, самите поляци потвърдиха, че този факт на нарушението не е записан на радара", добави той.

Полша следи над 100 наемници на „Вагнер“ в Сувалския коридор

Полша следи над 100 наемници на „Вагнер“ в Сувалския коридор

Вероятно ще се маскират като беларуски граничари