Полската армия е разположила бойни хеликоптери на границата с Беларус. Пилотите им няма да се поколебаят да открият огън, ако се наложи.

Това заяви генерал Марек Соколовски, пише TVP. Бойните хеликоптери от 1-ва въздушно-десантна бригада на армията и 25-та въздушно-кавалерийска бригада ще бъдат в режим на незабавно реагиране.

"Хеликоптерите са въоръжени и готови за бойни действия. Тук има много опитни пилоти, които са напълно оторизирани да летят, има пилоти, които са използвали въздушни оръжия и ракети още при мен в Афганистан и в Ирак.

Те са опитни. Ако нещо предизвика безпокойство, те няма да се поколебаят да използват оръжия", добави Соколовски.

Генералът отбеляза, че хеликоптерите ще бъдат разположени на две места. "Днес вече беше извършено предварително разузнаване на местата за разполагането им. Бяха проведени и технически инструктажи", каза висшият военен.

Припомняме, че преди дни полските медии съобщиха, че на територията на страната са били забелязани беларуски хеликоптери. Полските власти отрекоха това, но по-късно признаха, че те са пресекли границата на малка височина.

Полша следи над 100 наемници на „Вагнер“ в Сувалския коридор

Полша следи над 100 наемници на „Вагнер“ в Сувалския коридор

Вероятно ще се маскират като беларуски граничари

След това Полша, която преди това беше обезпокоена от присъствието на наемници на частната военна компания "Вагнер" в Беларус, започна да укрепва силите си по границата.

Беларус нарече обвиненията "пресилени" и заяви, че по този начин Варшава иска да "оправдае" военното струпване.

Днес полският министър-председател Матеуш Моравецки се срещна с литовския президент Гитанас Науседа в Сувалския коридор. По време на срещата той заяви, че броят на провокациите ще се увеличи.

Лукашенко отново се присмя на Полша заради войските на "Вагнер"

Лукашенко отново се присмя на Полша заради войските на "Вагнер"

Варшава трябвало да му благодари, че държи "Вагнер" под контрол

Науседа отбеляза, че част от "Вагнер" са се приближили до литовската граница, заемайки позиция край Гродно.