Над 100 наемници на ЧВК "Вагнер", от групата, която се намира в Беларус, се преместени в района на Сувалския коридор - 60-километрова сухопътна територия, която свързва Калининград с Беларус, по границата на Полша с Литва.

Това съобщи премиерът на страната Матеуш Моравецки.

Вероятно наемниците ще бъдат маскирани като беларуски граничари и ще се включат в продвижването на коридорите с нелегални мигранти, чрез които потоци вече месеци Беларус се опитва да дестабилизира Полша. Но не е изключено те, (наемниците, бел.ред.) да се опитат да проникнат на територията на Полша, представяйки се за нелегални мигранти, а това създава допълнителен риск, смята Моравецки, цитиран от Polsat.news.

След установяването на лагери на ЧВК "Вагнер" на територията на Беларус полските власти решиха на усилят охраната на източната граница допълнително, след като вече направиха това във връзка с мигрантския натиск от страна на Беларус.

Вчера полският министър на отбраната заяви за плановете да се увеличи числеността на армията близо два пъти - от 172 на 300 000 военни.

Беларуски войници и бойци от "Вагнер" край границата с Полша
Обновена

Беларуски войници и бойци от "Вагнер" край границата с Полша

Провеждат се съвместни военни учения

Миналата година дясното правителство на Полша построи висока стена по границата с Беларус с цел да спре нарастващата вълна от неразрешена миграция от Близкия изток и Африка, която според него е организирана от Минск и Москва с цел дестабилизиране на ЕС.

Стотици допълнителни сили на полската гранична охрана и военни бяха разположени на границата.

Допълнителен граничен контрол Полша наложи и на граничния с нея руския град-анклав и административен район Калининград, пунктовете там са затворени.

Владимир Путин заплаши Полша и Запада

Владимир Путин заплаши Полша и Запада

Русия ще отговори на всяка една агресия срещу Беларус