Кремъл се надява руската журналистка Юлия Юзик, която бе задържана в Техеран миналата седмица, да бъде освободена от Иран скоро, съобщава "Ройтерс".

"Ние разглеждаме негативно задържанията на руските журналисти и ги считаме за неприемливи. Надяваме се, че в близко бъдеще тя ще бъде освободена и руската страна ще получи необходимите обяснения", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Министерството на външните работи на Русия повика иранския посланик в петък заради задържането на Юзик.

Русия привика посланика на Иран заради обвинената в шпионаж за Израел журналистка

Русия привика посланика на Иран заради обвинената в шпионаж за Израел журналистка

Грози я 10 години затвор

Задържането на Юзик не е свързано с шпионаж, коментира на пресконференция официален представител на иранското правителство Али Рабия в отговор на въпрос на ТАСС.

"Този въпрос не е свързан с шпионаж, доколкото знам, причината за задържането е свързана с въпроса за получаване на виза", обяснява Рабия.

Юзик е арестувана на 2 октомври в хотел в Техеран. Посолството на Русия заяви, че рускинята не е информирала дипломатическата мисия за трудностите, свързани с изземването на паспорта й на летище "Хомейни".

Юзик работи като репортер в базирания в Ростов офис на "Комсомолская правда" и списанието "Руски нюзуик". От 2003 г. се занимава с литературна работа и журналистически разследвания. През 2003 г. тя издава книгата "Невести на Аллах", която е препечатана в девет страни.

Иран арестува руска журналистка, заподозряна в шпионаж за Израел

Иран арестува руска журналистка, заподозряна в шпионаж за Израел

Революционната гвардия нахлула в хотелската ѝ стая