Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че отправените срещу нея обвинения, че е облагодетелствала Китай чрез манипулиране на данни в доклади на Световната банка, не отговарят на истината, съобщи VoA.

Тя говори пред борда на изпълнителните директори на МВФ, който се събра, за да разгледа доклад на Комисията по етика на Световната банка за действията на Георгиева.

По-рано правната кантора WilmerHale обяви, че докато е била начело на Световната банка, Георгиева е нареждала да се променят данни, за да са подобри рейтингът на Китай в международната класация за бизнес средата Doing Business. Екипът на WilmerHale е провел разследване по казуса, възложено от Комисията по етика на Световната банка. В него се споменава и името на Симеон Дянков като съветник на Георгиева. За него има данни, че е замесен и в облагодетелстване на Саудитска Арабия и на Азербайджан.

Кристалина Георгиева заяви пред борда на МВФ, че никога не е оказвала натиск върху служители да променят каквито и да било данни.

МВФ влезе в сблъсък със САЩ за търговията

МВФ влезе в сблъсък със САЩ за търговията

Финансовият министър на Великобритания обяви, че страната му планира да въведе цифров данък през април

Тя заемаше висши ръководни постове в Световната банка през периода 2017-2019 г., след което оглави МВФ.

Резултатите от разследването предизвикаха безпокойство у много страни, включително САЩ, Франция, Великобритания и Япония.

Американският сенатор Марко Рубио заяви пред Reuters, че "свободните нации трябва сериозно да преразгледат ролята, която играе Пекин в световните институции".

Световната банка спира докладите на Doing Business заради манипулации

Световната банка спира докладите на Doing Business заради манипулации

Кристалина Георгиева и Симеон Дянков са сред главните герои

По-рано Световната банка спря публикуването на популярните класации на Doing Business, които излизат от 2003 г.

Сенатор Бил Хагърти, лидер на републиканците в подкомисиите по международна търговия и финанси, от своя страна призова да се възобнови публикуването на Doing Business "при създаване на условия за доверие към него".