Министър-председателят на Долна Саксония Кристиан Вулф е кандидатът за президент на Германия на управляващата коалиция, съобщава Дойче веле.

Тъй като консерваторите и либералите имат мнозинство във Федералното събрание, Вулф е фаворит за приемник на подалия оставка Хорст Кьолер.

Припомняме, германският президент Хорст Кьолер подаде оставка на 31 май.

Келер е президент на Германия през 2004-2008 г. и 2009-2010 година.

В изказването си той аргументира своето оттегляне с критиките, които получи в следствие на изказвания по темата за мисията на германски военнослужещи в Афганистан.

Обвинението, че е позволил участието на Бундесвера само заради икономически интереси, обижда най-висшата държавна длъжност, каквато е президентската.

Кьолер бе заявил, че страна като Германия, която е силно зависима от външната търговия, трябва да е наясно, че военните интервенции са необходими за защита на германските интереси.

Кристиан Вулф заяви, че е готов да служи на хората и на страната, да вдъхва кураж и оптимизъм и в трудни времена.

Германският канцлер Ангела Меркел определи Кристиан Вулф като „чудесен бъдещ президент".

Избирането на Вулф се счита за сигурно, тъй като управляващата коалиция разполага с ясно мнозинство във Федерланото събрание, което избира държавния глава.

Непосредствено след решението на коалиционните партии Социалдемократите и Зелените обявиха, че номинират за свой кандидат бившия борец за граждански права по време на ГДР и по-късно шеф на службата за документи на Щази Йоахим Гаук.

Двете опозиционни партии разкритикуваха номинирането на Вулф. Левицата съобщи, че няма да подкрепи нито един от двамата кандидати.

Изборът на новия държавен глава от Федералното събрание е насрочен за 30 юни.