Аржентинският президент Кристина де Киршнер се появи за първи път след повече от месец медийно отсъствие и публични прояви, предаде CNN.

Пред Президентския дворец, където произнесе реч, тя бе посрещната от много свои привърженици.

Тя използва случая, за да критикува начина, по който медиите и опонентите й са коментирали наложителните й отсъствия заради здравословното й състоянието й и икономическото положение на страната в момента.

"Не съм се появила отново, защото не съм изчезвала. Вярно е, че имах трудности, но бих искала да видя критикуващите ме как биха се справили с управлението на страната на моя място ", отсече държавният глава.

Агенциите припомнят, че за последно Киршнер се е появила на военна церемония на 19 декември.

Припомняме, през ноември миналата година стана ясно, че Киршнер ще работи от своята извънградска резиденция "Кинта де Оливос"  край Буенос Айрес, предаде АП. Лекарите са препоръчали на държавния глава да не се претоварва. Освен това Кристина Киршнер има строга забрана от лекуващите я медици да лети поне в близкия месец.

Президентът на Аржентина в момента се подложи на рехабилитация след операцията по отстраняване на хематом в мозъка.

Официалните източници прогнозираха, че държавният глава ще започне да работи постепенно.

На 8 октомври Киршнер се подложи на операция. През август 60-годишната Кирхнер получи травма в областта на главата и лекарите предполагат, че образуването на хематома в черепа й вероятно се е получило тъкмо от удара, въпреки че скенерът тогава не показа нищо.

Вицепрезидентът Амадо Буду тогава беше принуден да прекрати посещението си във Франция и спешно се завърна в родината, за да поеме временно функциите на държавен глава.