Новите съпредседатели на Германската социалдемократическа партия са Саския Ескен и Норберт Валтер-Борянс, предаде Дойче веле. Те бяха избрани днес на конгреса на социалдемократите в Берлин с подкрепа съответно от 75.9% и 89.2%.

Партията за първи път ще бъде управлявана от тандем.

Припомняме, преди седмица Валтер-Борянс и Ескен победиха на вътрешнопартийни избори, резултатът от които няма задължителен характер за решенията на конгреса. На вота двамата събраха 53% от гласовете, като съществена част от успеха им се дължи на подкрепата на младежкото крило на ГСДП. След тях остана тандемът на финансовия министър Олаф Шолц и Клара Гайвиц.

Фаворитите за лидерството на германската ГСДП са критици на голямата коалиция

Фаворитите за лидерството на германската ГСДП са критици на голямата коалиция

Очаква се партията да постави редица условия…

В състезанието с Шолц и Гайвиц на вътрешнопартийните избори Валтер-Борянс и Ескен акцентираха върху критиката на управляващата "голяма коалиция", партньори в която са блокът ХДС/ХСС, ГСДП и Зелените.

Сега новоизбраните съпредседатели смятат да преговарят с ХДС/ХСС по редица въпроси, сред които са пакетът от мерки по климата, разширяването на държавните инвестиции и увеличаването на минималното заплащане на труда. В зависимост от това дали ще бъде постигнато съгласие между партньорите, ще зависи решението на ГСДП за оставане в коалицията.

Разпад на управляващата голяма коалиция в Германия се появи на хоризонта

Разпад на управляващата голяма коалиция в Германия се появи на хоризонта

ХДС отхвърлят предоговаряне на условията на коалиционното управление